asseco murr

VW představil modely ID. Buzz a ID. Buzz Cargo

Po národní prezentaci nových elektrických modelů ID.Buzz a užitkové varianty ID. Buzz Cargo byl oficiálně spuštěn 11. ledna 2023 jejich prodej na českém trhu, přičemž v předprodeji si tyto modely objednalo již přes 130 zájemců.

 

Transporter, z kterého vychází i nové modely, je nejdéle vyráběným autem na světě. Na tuto kultovní modelovou řadu navazují novinky ID. Buzz a ID. Buzz Cargo a přenášejí všechny její výhody do elektrické éry. Jde v podstatě o typický Bulli, jen s elektrickým pohonem. Oba modely bodují nejen svým ikonickým designem, ale i vyspělou technikou ve spojení s bezkonkurenčními užitnými vlastnostmi ve své kategorii.
První vozy se začnou předávat zájemcům, kteří si je objednali v předprodeji od poloviny loňského roku, letos v průběhu prvních týdnů a měsíců. Užitková verze Cargo stihla obdržet prestižní ocenění „International Van of the Year 2023“ pro nejlepší nový lehký užitkový vůz na evropském trhu.
Všestranný model ID. Buzz nabízí velkorysý variabilní vnitřní prostor, rozsáhlou konektivitu a extrémně hospodárný provoz. Základem konstrukce je modulární platforma MEB pro elektricky poháněné vozy. Modely ID. Buzz jsou v době uvedení na trh nabízeny s dosud největší akumulátorovou baterií v rámci rodiny ID. Sada lithium-iontových akumulátorů disponuje využitelnou kapacitou 77 kWh (celková je 82 kWh). Vzadu uložený elektromotor poskytuje maximální výkon až 150 kW a maximální točivý moment 310 Nm již od okamžiku rozjezdu. Výsledkem je mimořádná jízdní dynamika, která umocňuje potěšení z řízení.
Momentálně je na trhu k dispozici pětimístný model ID. Buzz s vyšším stupněm výbavy „Pro“ a maximálním výkonem 150 kW, jehož vstupní cena je 1 593 854 Kč včetně DPH, užitková verze Cargo pak od 1 236 741 Kč bez DPH. Nabídku bude výrobce postupně rozšiřovat o další varianty pohonů (silnější i slabší motory) a výbav. V plánu je také karosářská varianta s prodlouženým rozvorem a sedmimístná verze.
Obě novinky nabízejí rozsáhlou sériovou výbavu, která mj. zahrnuje kompletně síťově propojené informační a zábavní systémy, multifunkční volant, světlomety LED, automatickou klimatizaci, tempomat, asistenční systémy, například Car2X, asistenta pro nouzové brzdění Front Assist nebo asistenta pro jízdu v jízdním pruhu Lane Assist.
Podle metodiky WLTP spotřebuje ID. Buzz / ID. Buzz Cargo 20,6/20,4 kWh elektrické energie na 100 km a na jedno nabití ujede až 423/425 km. Sadu akumulátorů lze z rychlonabíjecího stojanu nabít z 5 na 80 procent kapacity za cca 30 minut při využití maximálního nabíjecího výkonu až 170 kW.
V závěru loňského roku získal model ID. Buzz v testech bezpečnosti Euro NCAP nejvyšší možné hodnocení pěti hvězdiček, čímž potvrdil, že patří mezi nejbezpečnější automobily na současném trhu.

Petr Kostolník
Foto: VW Užitkové vozy

 
Publikováno: 3. 3. 2023 | Počet zobrazení: 216 článek mě zaujal 36
Zaujal Vás tento článek?
Ano