asseco murr

Testy komunikační technologie

Pandemie zvýšila používání videokomunikace, někdy však situaci komplikuje špatná kvalita přenosu nebo selhání připojení. Zlepšení by mohlo přinést řešení vědců z KIT a CMU.

 

Vědci z Karlsruhe Institute of Technology (KIT) a americké Carnegie Mellon University (CMU), vyvinuli novou metodu pro videokonference přes připojení s velmi nízkou šířkou pásma, která umožňuje přenosy i za extrémních podmínek a přispívá k výraznému zlepšení přenosu. Její možnosti i spolehlivost otestovali v opravdu mimořádných podmínkách při ponoru k vraku Titaniku, který leží v hloubce téměř čtyř kilometrů v severním Atlantiku.
„Přenos dat z takové hloubky přes slanou vodu bez jakýchkoli ztrát je extrémně obtížný,“ popisuje profesor Alex Waibel, který se věnuje výzkumu v oblasti rozpoznávání řeči.
Přírodní podmínky umožňují sonaru přenos z ponorky na mateřskou loď pouze na hladině moře, protože radiová komunikace ve slané vodě nefunguje. Výzkumníci proto vyvinuli řešení využívající syntetické metody pro převod videodat na text. Zvukový záznam se nejprve v ponorce převede na text, poté se pomocí zvukových impulsů sonaru přenese na hladinu, kde se z textu rekonstruuje video.
Video pak obsahuje syntetický hlas, který je namapován na hlas mluvící osoby, takže zní jako její hlas. Videosyntéza je řízena tak, že se rty zobrazené osoby na videu pohybují synchronizovaně se zvukem.
V ponorce byl použit výkonný počítač, který nejprve převedl řeč různých mluvčích, kteří se účastnili dialogu, na text. Vybrané textové fragmenty lze poté poslat pomocí sonaru na povrch, kde se text převede zpět na video. Novinkou je převod syntetického, neutrálního hlasu na jednotlivé hlasy příslušných mluvčích a také videosyntéza, která vytváří synchronizaci videa zobrazujícího příslušné mluvčí. Tato metoda umožňuje přenos videokonferencí přes připojení s nízkou šířkou pásma.

Felix Mescoli
Foto: Alex Waibel, KIT

 
Publikováno: 3. 3. 2023 | Počet zobrazení: 162 článek mě zaujal 35
Zaujal Vás tento článek?
Ano