asseco murr

Evropa otevřela svůj první kosmodrom

Švédsko otevřelo na tamní raketové základně Esrange Space Center první kosmodrom ESA v Evropě, který bude také startovací základnou pro nový raketový program Themis.

 

Kosmodrom ESA se nachází 200 km severně od polárního kruhu ve zhruba 40km vzdálenosti od švédského města Kiluna. Je provozovaný Švédskou kosmickou společností (SSC) a funguje už od poloviny minulého století (od roku 1996), ovšem až dosud byl využíván jen pro starty menších raket na suborbitální lety. Využívala jej mezinárodní vědecká komunita k vypouštění tzv. sondážních raket na tuhá paliva pro mikrogravitační a atmosférický výzkum. Tyto sondážní rakety, které byly osazeny měřicí elektronikou, mohou vynášet náklad do výšky až 1500 km během suborbitálního letu, kdy se pohybují po balistických křivkách a provádějí různé experimenty, než opět klesnou do atmosféry a přistanou na padáku.

Z tropických pralesů do severské tundry
Letos se však základna dočkala významného upgradu. Švédský král Karel XVI. Gustav, premiér Ulf Hjalmar Ed Kristersson a předsedkyně EK Ursula von der Leyenová 13. ledna po letech příprav a výstavby slavnostně přestřihli inaugurační pásku a oficiálně tak otevřeli první orbitální startovací komplex na evropském kontinentu – nový kosmodrom Spaceport Esrange.
ESA tak bude moci převést část svých projektů ze vzdáleného jihoamerického kosmodromu Kourou ve francouzské Guyaně zhruba 500 km od rovníku, využívaného především pro rakety Ariane, do lépe dostupnějšího Švédska. To samozřejmě vyžaduje výrazné úpravy stávající podoby kosmodromu. Esrange projde významnou technologickou obměnou, která zahrnuje mj. i výstavbu nových ramp a další infrastruktury, což umožní, aby odsud kromě suborbitálních raketových nosičů mohly startovat i ty orbitální.
Součástí komplexu je i nový testbed, který poskytuje platformu pro evropský i globální vesmírný sektor pro vývoj raketových technologií nové generace. Ten bude nyní doplněn o další infrastrukturu potřebnou pro vypouštění malých satelitů. První start satelitu se očekává koncem roku 2023.

Dohání ujíždějící kosmický vlak
ESA se sice účastní nejpokročilejších vědeckých a výzkumných kosmických misí, v nichž nijak nezaostává za NASA či velkými soukromými subjekty, jako je SpaceX, ale v oblasti komerčních kosmických programů je zatím spíše ve stínu ambicióznější konkurence zejména z USA. Experti předpokládají, že do roku 2040 by mohlo nad Zemí v různých výškách kroužit až 100 000 družic, tedy násobně více, než představuje současný stav, kdy na orbitálních dráhách operuje „pouhých“ 5000 funkčních satelitů. S klesajícími náklady na vynášení menších objektů lze čekat velký rozmach miniaturních cubesatů, tzn. družic ve standardním formátu krychle o hraně 10 cm.
Schopnost vypouštět satelity má dnes pouze deset zemí na světě a kosmodrom Esrange by se měl stát nezávislou evropskou bránou do vesmíru, která doplní a posílí současné evropské kapacity ve Francouzské Guyaně.
„Tento nový startovací komplex pomůže vytvořit základ pro odolnou Evropu ve vesmíru. Nové družicové konstelace na oběžné dráze, responzivní startovací schopnosti a vývoj znovupoužitelných raket umožní bezpečnou, konkurenceschopnou a udržitelnou Evropu,“ říká Stefan Gardefjord, generální ředitel SSC.

Evropa připravuje vlastní „vratné rakety“
Kromě vypouštění satelitů na oběžnou dráhu se však polární kosmodrom stane i domovem pro projekt Themis, což je společný program Ariane a ESA, který by měl představovat evropskou alternativu znovupoužitelných raketových nosičů SpaceX Elona Muska.
Spaceport Esrange bude hostit testování evropské iniciativy pro znovupoužitelnou raketovou techniku, vývoj probíhá v rámci projektu Salto financovaného EU. Program Themis sice nabral kvůli covidu-19 a některým dalším faktorům poměrně značné zpoždění, nicméně znovupoužitelný demonstrátor vesmírného odpalovacího zařízení zahájí testy ještě letos. Na modernizovaném polárním kosmodromu jsou již plánovány „hop testy“, jak jsou označovány ostré zkoušky startu a přistání, kdy raketový nosič vystoupá do určité výšky a zase přistane. Odpalovací zařízení bude také hostit suborbitální testovací starty několika raket nové generace.

Vladimír Kaláb
Foto: dle obrázků

 
Publikováno: 3. 3. 2023 | Počet zobrazení: 158 článek mě zaujal 42
Zaujal Vás tento článek?
Ano