asseco murr

HPE a Foxconn spustily výrobu superpočítačů

Tchajwanský výrobce informačních technologií Foxconn ve spolupráci se společností Hewlett Packard Enterprise otevřel na počátku listopadu v Kutné Hoře novou halu na výrobu superpočítačů.

 

Produkce superpočítačů je pro Hewlett Packard Enterprise (HPE) vůbec první svého druhu v Evropě a bude se specializovat na vysoce výkonné výpočetní systémy (HPC) a systémy pro podporu umělé inteligence (AI) nové generace.
Továrna bude vyrábět a distribuovat systémy HPE Apollo a superpočítače HPE Cray EX. K zákazníkům by jich z Kutné Hory měly ročně putovat nižší desítky. V Česku se tak naváže na legendární Cray, který HPE v minulosti koupil za 1,3 mld. dolarů. Kromě předpřipravených modelů hardwaru se zde budou vyrábět i individuální systémy na zakázku.
Nová hala byla vybudována vedle továrny Foxconn na výrobu standardních serverů a řešení pro ukládání dat. Výrobní prostory nově postavené haly jsou vybaveny vyztuženou podlahou, aby unesly superpočítače HPE Cray EX dosahující hmotnosti až 3,6 tun na jednotlivou skříň. Závod musí splňovat specifické výrobní požadavky na systémy chlazené kapalinou (což je ideální způsob chlazení pro nejmodernější počítače náročné na výpočetní výkon), takže součástí výrobního provozu je i vodní okruh mezi superpočítači a zařízením na střeše pro zchlazení horké vody používané pro chlazení superpočítačů právě budovaných a testovaných na lince výrobního závodu.

Petr Sedlický
Foto: HPE

 
Publikováno: 3. 3. 2023 | Počet zobrazení: 170 článek mě zaujal 46
Zaujal Vás tento článek?
Ano