asseco murr

Generační výměna sítí? Každá má různé ambice.

Zatímco jsme stále v procesu globálního zavádění 5G, o slovo se už hlásí nástupce aktuálních sítí nové generace s číslovkou 6. Takže co od nové technologie můžeme očekávat?

 

Konektivita 5G se nadále šíří rychleji než všechny předchozí generace mobilních sítí. Jen mezi červencem a zářím 2022 přibylo asi 110 mil. 5G připojení, takže ke konci loňského roku by technologie 5G mohla prolomit hranici miliardy připojení.
Mezi hlavní důvody patří dobrá dostupnost mobilních telefonů a FWA terminálů od různých výrobců, jejichž ceny klesají rychleji, než tomu bylo u 4G, a také rozsáhlé nasazení 5G v Asii, zejména v Číně. V Severní Americe a severovýchodní Asii je růst 5G velmi výrazný a očekává se, že rozšíření 5G tam už letos dosáhne asi třetinové pokrytí, resp. je odhadováno na 35 %.

Přichází další generace
Řada dodavatelů telekomunikační infrastruktury už dnes masivně investuje do technologie 6G, která v současnosti prochází fází výzkumu. Lze očekávat, že už během příští dekády se stane významnou a nedílnou součástí globálních komunikačních systémů.
5G a 6G mají mnoho společného (obě využívají vyšší frekvence na bezdrátovém spektru k rychlejšímu přenosu více dat a nabízejí velmi nízkou latenci, tj. dobu, kterou trvá přenos paketu informací na určité frekvenci), ale v řadě věcí má 6G (navazující na sítě 5G) náskok. Měla by poskytovat výrazně vyšší kapacitu, přenosové rychlosti, nižší latenci i větší šířku pásma. To umožní masivní přenosy dat a přístup k obrovskému množství informací v reálném čase, zvýší produktivitu a vytvoří nové příležitosti v automatizaci, umělé inteligenci (AI) a internetu věcí (IoT). Zatímco latence 4G je kolem 50 milisekund, u 5G může klesnout na 5 ms a v případě 6G na pouhou jednu milisekundu.
Sítě 5G a 6G představují různé iterace bezdrátového připojení a používají různé části spektra. 5G zabírá širokopásmové frekvence nižší než 6 GHz a nad 24,25 GHz (frekvence nízkého a vysokého pásma), zatímco 6G bude pracovat na frekvenci 95 GHz a až 3 terahertz (THz).
Rychlost přenosu dat 6G je dnes ještě příliš brzy predikovat, ale první výpočty naznačují, že pro bezdrátová data by mohlo být možné dosáhnout maximální rychlosti až 1 terabajt za sekundu. To znamená, že 6G má potenciál nabídnout až tisícinásobně (!) rychlejší datový provoz než 5G (která je však jen čtyři- až pětkrát rychlejší než 4G).
Zatímco nasazení 5G bylo pomalejší kvůli nutnosti splnit nezbytné požadavky na infrastrukturu, u 6G by se tato situace už opakovat neměla, protože bude stavět na infrastruktuře, která již byla nainstalována pro technologii 5G.

Mladší technologie starší nenahradí
Podstatné je, že 6G není koncipována jako vylepšená náhrada starší technologie 5G, jako tomu bylo v případě sítí předcházejících generací, které představovaly rychlejší variantu stejné technologie. 5G a 6G jsou různé verze bezdrátového připojení a budou fungovat souběžně, takže 6G nenahradí 5G, ale otevírá nové hranice konektivity. Předpokládá se, že technologie 6G bude určena hlavně pro obchodní, vojenský a průmyslový sektor a pouze některá spotřebitelská použití. Nicméně technologický pokrok může tyto předpoklady změnit a přinést nové aplikační využití v různých oblastech.
Nabízí se zásadní otázka, kdy bude 6G k dispozici. Výzkum a vývoj technologie 6G začal v roce 2020. Ale aby bylo možné tuto technologii spustit, bude nutné vyvinout pokročilé technologie mobilní komunikace, jako jsou kognitivní a vysoce bezpečné datové sítě, to bude vyžadovat rovněž rozšíření spektrální šířky pásma. Testovací projekty a pilotní experimenty už byly zahájeny, např. Čína již vypustila testovací satelit 6G vybavený terahertzovým systémem. Předpokládá se však, že technologie 6G bude komerčně spuštěna až kolem roku 2030.

Kamil Pittner
Foto: Samsung

 
Publikováno: 3. 3. 2023 | Počet zobrazení: 175 článek mě zaujal 38
Zaujal Vás tento článek?
Ano