asseco murr

Revoluce v lékařském průmyslu

3D tisk se v medicínském sektoru uplatňuje zejména ve čtyřech hlavních aplikacích, které jsou spojeny s nedávnými inovacemi. Jsou to chirurgické nástroje, zakázková protetika, výcvikové chirurgické modely a vytváření tkání a organoidů.

 

Lékařská oblast využívá 3D tisk k výrobě implantátů a protetických končetin, které jsou přizpůsobeny tak, aby vyhovovaly a přesně „seděly“ konkrétnímu nositeli. Umožňuje mu navrhnout náhradu, která odpovídá jeho potřebám.
Společnost Body Labs vytvořila systém umožňující pacientům pomocí skenování modelovat jejich protetiku na vlastních končetinách, aby byl dosažen přirozenější tvar a vzhled. Oproti protetice vyráběné zakázkově tradiční cestou, kdy příjemci často čekají po amputaci dlouhou dobu, technologie aditivní výroby proces výrazně urychluje a v neposlední řadě také vytváří levnější produkty, které však pacientům nabízejí stejnou funkčnost. Nižší cena těchto produktů je zvláště významná v případě dětské protetiky, protože malí pacienti z umělých náhrad rychle odrostou.

Tisk chirurgických nástrojů
Pomocí 3D tiskáren lze vyrábět ale i sterilní chirurgické nástroje, jako jsou kleště, hemostaty, násady skalpelů, svorky apod. A nejenže 3D tisk umožňuje dokonale sterilní nástroje, ale specifickou sférou jsou některé nástroje založené na prastaré japonské technice origami, což znamená, že jsou přesné a lze je vyrobit velmi malé. Ty pak mohou být používány k operacím na malých plochách, aniž by došlo ke zbytečnému poškození těla pacienta. Jednou z hlavních výhod používání 3D tisku místo tradičních výrobních metod k výrobě chirurgických nástrojů jsou výrazně nižší výrobní náklady.

Operační příprava s využitím 3D modelů
Další aplikací 3D tisku v lékařské oblasti je vytváření replik orgánů specifických pro pacienta, které mohou chirurgové použít k demonstraci technik před provedením komplikovaných operací, což urychluje postupy a minimalizuje trauma pro pacienty.
Lékaři tak např. úspěšně operovali pacientku, která utrpěla mozkové aneuryzma ve čtyřech žilách. Pomocí 3D tištěného modelu jejích tepen zmapovali, jak bezpečně navigovat krevními cévami.
Zvládli také vysoce komplikovanou transplantaci ledviny, při níž byla zároveň objevena potenciálně rakovinná cysta. Pomocí 3D tištěného modelu ledviny jejího dárce, který umožnil chirurgům posoudit velikost a umístění nádoru i cysty, stanovili optimální postup.

Bioprinting tkání a organoidů
Jedním z řady typů 3D tisku je tzv. biotisk. Na rozdíl od tisku pomocí plastu nebo kovu používají biotiskárny počítačově řízenou pipetu k vrstvení živých buněk, označovaných jako bioinkoust, aby se laboratorně vytvořila umělá živá tkáň. Tyto tkáňové konstrukty nebo organoidy mohou být použity pro lékařský výzkum, protože napodobují normální lidskou anatomii a orgány v miniaturním měřítku. Zkoušejí se i jako levnější alternativy k transplantacím, nebo pro 3D tisk kožních štěpů, které lze např. při léčbě popálenin aplikovat přímo na postižené místo.

Vladimír Kaláb
Foto: ExoProsthetic, Wyss Zurich, 3D Ceram

 
Publikováno: 3. 3. 2023 | Počet zobrazení: 156 článek mě zaujal 43
Zaujal Vás tento článek?
Ano