asseco murr

Nástroje pro součásti lékařské techniky

Strojírenská výroba pro zdravotní průmysl vyžaduje vzhledem k charakteru materiálů využívaných pro tuto oblast extrémně tvrdé a proti zlomení odolné nástroje.

 

Mezi hlavní dodavatele pro tento segment patří firma Ceratizit, která je uznávaným specialistou na karbidové materiály. A právě karbidová řešení jsou v sektoru lékařských systémů vedoucí alternativou, např. když lékaři ošetřují zuby a kosti, nebo když pracují s implantáty a zubními protézami, jsou zapotřebí vysoce přesné a extrémně odolné nástroje.
Tvrdokovové produkty jsou extrémně pevné, houževnaté i teplotně odolné, vykazují maximální výkon a mnohonásobně převyšují konvenční ocelové výrobky. Na základě tvrdokovových tříd vyvinutých pro tyto účely nabízí sekce Hard Material Solutions standardní i zákaznicky specifická řešení, přičemž klíčovým faktorem je přísné dodržování předpisů pro zdravotnické systémy, tzv. certifikovaná bezpečnost.
Třídy odolné proti korozi nabízejí bezpečnost, spolehlivost, trvanlivost a jakosti, které odpovídají speciálním prémiovým požadavkům Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). K oceňovaným hi-tech materiálům určeným pro použití v medicínských aplikacích patří např. prémiový karbid pro biokompatibilní nástroje. Nové druhy karbidů, které firma vyvinula, jsou kontrolovány na cytotoxicitu in vitro podle DIN EN ISO 10993-5 akreditovanou zkušební laboratoří. Požadavek na biokompatibilitu v oblasti zdravotnických produktů zvyšuje standardy bezpečnosti pacientů a např. u dentálních nástrojů, které jsou třeba jen krátkodobě v přímém kontaktu s tkání, musí být zaručena buněčná tolerance.
Ceratizit dodává specifické tvrdokovové třídy pro širokou škálu řešení v průmyslu lékařské techniky s rozsáhlým portfoliem produktů vhodných pro různé lékařské a laboratorní aplikace, jako jsou dentální vrtačky nebo frézy, lékařské a chirurgické nástroje od desek držáků jehel až po kleště, či koncovky držáků jehel. Na přání lze vyvinout řešení prakticky pro jakoukoli lékařskou aplikaci, např. nástroje pro řezání drátem.
K typickým příkladům produkce divize MedicalSolutions patří např. zubní vrtáky a koncovky držáku jehly. Pro výrobu zubních vrtáků je k dispozici výběr mezi slinutými nebo broušenými karbidovými polotovary. Stejně jsou dodávány i polotovary pro koncovky držáků jehel. Standardní sortiment je doplněn o zákaznická provedení, která se mohou lišit tvarem, rozměry, povrchovou úpravou, jakostí tvrdokovu i ozubením.
Společnost Ceratizit se může opřít o mnohaleté zkušenosti v oblasti obrábění součástí lékařské techniky a svého know-how, kdy ovládá celý výrobní proces počínaje vlastním karbidem přes přesný návrh standardních i zákaznicky specifických řezných nástrojů až po komplexní sofistikovaná řešení.

David Kostolník
Foto: Ceratizit

 
Publikováno: 3. 3. 2023 | Počet zobrazení: 192 článek mě zaujal 44
Zaujal Vás tento článek?
Ano