asseco murr

VR a AR na CES

Na CES se objevila i řada zajímavých novinek z oblasti VR, AR a metaverse v podobě plejády náhlavních souprav, promítacích brýlí a dalších zařízení.

 
K nejzajímavějším patřily soupravy např. HTC Vive XR Elite, která se systémem Quest Pro firmy Meta patří mezi nejlepší all-in-one VR headsety, stejně jako Pimax Crystal VR, jež překonává svou technologií 5K Super vysokým rozlišením na oko, aktualizovanými asférickými čočkami, lokálním stmíváním a obnovovací frekvencí 160 Hz specifikace většiny konkurence.
Pod označením MeganeX se představil tenký, ale výkonný VR headset firmy Shiftall, který přijde na trh letos. Používá tzv. pancake čočky a microOLED displeje s vyšším rozlišením a rychlejší obnovovací frekvencí. Sony předvedla svou nejnovější verzi PlayStation VR 2 pro svou konzoli 5. řady. Každý aspekt náhlavní soupravy i ovladačů byl upgradován, nicméně musí čelit dravé konkurenci modernějších VR headsetů.
Do zajímavé fáze se dostala i rozšířená realita a pokroky v AR brýlích. Na rozdíl od VR neztrácí kontakt se skutečným světem kolem. Firma Lumus prezentovala prototypy technologie Z-Lens, která nabízí jasný, plně barevný displej v lehkých AR brýlích.
Zajímavou novinku představuje unikátní náhlavní souprava Sol Reader s displejem s e-inkoust navržená speciálně pro čtení elektronických knih vleže. Jednoduché dálkové ovládání umožňuje otáčet stránky a procházet nabídky bez nutnosti zvedat ruce. Systém by se mohl stát užitečným pomocníkem pro lidi s omezeným pohybem.

Foto: Sol Reader
 
Publikováno: 3. 3. 2023 | Počet zobrazení: 234 článek mě zaujal 38
Zaujal Vás tento článek?
Ano