asseco murr

Ve službách zdraví

Tradičními oblastmi, které mají na veletrhu CES stále silnější zastoupení, jsou zařízení spadající do oboru zdravotnické péče, tj. kategorie označované jako healthcare, a podpory zdravého životního stylu, tzv. welness.

 

Za nálepku welness se řadí stále více zařízení, která by jinak patřila do segmentu medical, což by však vyžadovalo náročný schvalovací proces regulačního orgánu FDA (americký úřad Food and Drug Administration dohlížející nad certifikací léčiv a zařízení sloužících medicínským účelům). To ovšem není záležitost na týdny, jenže technologický svět chce věci hned. Navíc musí produkce probíhat ve výrobním závodě zdravotnických prostředků, což je i důvodem, že řada jinak zajímavých konceptů prezentovaných na technologických přehlídkách nikdy nepřekročí hranici pro komerční nasazení.
Většina spotřebitelských zdravotních gadgetů se proto zaměřuje na wellness funkce, jako jsou počty kroků, sledování aktivit či monitoring spánku, které nevyžadují schválení FDA. U zařízení, které jsou na hranici mezi wellness a medical, se už firmy v rámci možností snaží i o zajištění a otestování přesnosti na klinické úrovni pro budoucí funkce a povolení FDA.

Diagnostika v prstýnku
Movano Health už nějakou dobu pracuje na vytvoření chytrého prstenu pro ženy, který by byl schopen monitorovat chronická onemocnění. Její e-prsten Evie Ring nyní prochází zkouškami, aby získal povolení. Loni úspěšně prošel testem hypoxie, který prokázal klinickou přesnost měření srdeční frekvence, další na řadě je zkouška pulzní oxymetrie neboli metriky saturace krve kyslíkem.
Schvalovacím procesem FDA v současné době prochází i další zařízení na neinvazivní měření krevního tlaku firmy Valencell, která vyrábí nositelné technologie pro LG, Jabru a Bose. Měření se provádí fotopletysmografickými (PPG) senzory snímačem na prstu, kde senzor PPG svítí do kůže. Zařízení poté změří odražené světlo a získané informace proběhnou algoritmem, který je založen na datovém souboru 7000 lidí k získání přesných diastolických a systolických měření.

Užitečnost proklamovaná i skutečná
Řada inovativních produktů se v této kategorii představila mezi tzv. wearables neboli nositelné elektroniky. Mezi nimi např. bezdrátová sluchátka Airvida T1 firmy Ible, která je označuje jako první nositelnou iontovou čističku vzduchu s potlačením hluku na světě. Měla by být zajímavá zvláště pro lidi na cestách, kteří se chtějí vyhnout vzdušným virům, alergenům a bakteriím. Uživatele může chránit před látkami znečišťujícími ovzduší i okolním hlukem pomocí technologie, která produkuje záporné ionty. Ty se vážou na škodlivé částice ve vzduchu a přeměňují je na větší a těžší kusy padající k zemi, čímž vytvářejí zónu čistšího vzduchu v oblasti obličeje.
V řadě případů se o slovo hlásí i vysoce pokročilá zařízení s profesionálními parametry, jako je třeba nositelná novinka v podobě chytrých brýlí s rozšířenou realitou (AR) společnosti Vuzix, která získala i ocenění na CES 2023. Jde o řešení určené pro pomoc lidem postiženým ztrátou sluchu, kteří hledají alternativy k naslouchacím pomůckám. XanderGlasses jsou lehké, pohodlné chytré brýle, které v reálném čase přesně překládají řeč na text a zobrazují titulky osobních konverzací v rozšířené realitě plynule v zorném poli nositele. Nespoléhají na připojení smartphonu nebo cloudu.

Nenápadná hi-tech na toaletní míse
Příkladem skutečně nekonvenční, ale svým způsobem přelomové zdravotnické technologie, může být systém U-Scan, prezentovaný firmou Withings. Umožňuje získávat na laboratorní úrovni důležité zdravotní informace na místě opravdu nečekaném – na záchodě. Zařízení se senzorem Withings U-Scan, které je umístěné v přední části toalety, zachycuje při močení vzorek, který analyzuje a poté odešle výsledky do smartphonu přes WiFi. Systém může monitorovat denní dávku ketonů a vitamínu C a testovat hladinu pH moči, což může indikovat celkové zdraví ledvin. Pro ženy je zase určena kazeta umožňující sledování menstruačního cyklu. Hlavní výhodou systému je, že umožňuje provádět diagnostiku denně s ihned dostupnými výsledky.
Základem miniaturizované laboratoře pro vyšetření zdraví z moči, která změní způsob, jakým budou lidé monitorovat vitální funkce z pohodlí soukromí, je technologicky pokročilá čtečka ve tvaru oblázku, umístěná v záchodové míse, a výměnné kazety pro vyhodnocení specifických biomarkerů. Jako komplexní systém provádí U-Scan tři úkoly: automatický sběr vzorků, analýzy biomarkerů a zpracování dat a jejich odeslání. Sofistikovaná dobíjecí čtečka s průměrem pouhých 90 mm dokáže rozlišovat mezi externí tekutinou a močí a automaticky nanášet vzorky pro analýzu. Díky oblázkovému designu moč efektivně proudí do sběrného otvoru, a když teplotní senzor detekuje její přítomnost, aktivuje se pumpa, zajišťující pohyb vzorku v mikrofluidním okruhu. Vzorek je vstříknut do testovacího pouzdra v rotující válcové kazetě, což je malá chemická hodnotící komora obsahující desítky miniaturizovaných testovacích modulů. Zde je vzorek analyzován a chemická reakce snímána optickým modulem. Výsledky se automaticky přenáší přes WiFi a kazeta je poté otočena tak, aby byl vstřikovacímu bodu vystaven další testovací modul. Zbývající kapalina se vypustí odpadním otvorem. Systém se následně čistí při každém spláchnutí.
Letos se na CESu představila i první platforma pro domácí testování krve v laboratorní kvalitě. Je výsledkem spolupráce firem SiPhox Health, Khosla Ventures a Ycombinator, a jako první zdravotnické řešení využívá špičkové technologie křemíkových fotonických čipů k 100krát rychlejší, menší a levnější diagnostice bez obětování kvality. Systém SiPhox Home je navržen k měření řady imunotestů pro klíčové biomarkery zánětu, metabolismu, hormonálního zdraví a zdraví srdce v jediném vzorku. Platforma vyžaduje méně než kapku krve, poskytuje laboratorní výsledky pro proteiny i hormony za méně než 5 minut a byla externě validována proti tradičním metodám centrální laboratoře.

Petr Mišúr
Foto: Ible, Vuzix, Valencell, Withings

 
Publikováno: 3. 3. 2023 | Počet zobrazení: 147 článek mě zaujal 39
Zaujal Vás tento článek?
Ano