asseco murr

Pastva pro všechny smysly

Veletrhu CES vládly jako tradičně audiovizuální technika, mobily a počítače, tedy zejména televizory, displeje nejrůznějších technologií a velikostí, a smartphony. A že toho bylo skutečně hodně vidět i slyšet.

 

Své nové modely televizorů s technologií Micro LED představila společnost Samsung, která je chce letos uvést na trh s úhlopříčkami od 50 do 140 palců. Micro LED televizory jsou samoemitující jako OLED (nevyžadují podsvícení), jen místo organických diod vyzařujících světlo používají malé neorganické LED, takže mohou být jasnější. Její další novinka v TV obsahuje panely QD-OLED druhé generace, které využívá řešení Quantum Dot OLED. Ještě letos budou nabízeny v modelech S95C a S90C ve velikostech 65 a 55 palců.
Také značka Panasonic předvedla nový špičkový televizor MZ2000, který prezentovala jako Master OLED Ultimate s novým panelem a technologií Micro Lens Array (MLA), vylepšeným systémem reproduktorů Dolby Atmos a novými zvukovými režimy. Firma používá svůj vlastní procesor HCX Pro AI a technologie včetně zcela nového systému řízení tepla.
Hisense prezentovala nové Mini LED TV (možná jednou nahradí současné LED podsvícení), nejnovější generaci technologie ULED s příponou X a také laserové televize, jež označuje za budoucnost TV techniky.
Technologie ULED X budou poprvé k vidění v nové řadě televizorů značky UX, které mají nabídnout až 2500 nitů špičkového jasu, 5000 zón lokálního stmívání a kontrastní poměr 150 000 : 1. Firma také demonstrovala možnosti své řady UST projektorů a laserových televizorů (v podstatě UST projektorů, které jsou dodávány s obrazovkami) v podobě modelů L5H jako základ domácího kina a prémiového L9H vybaveného trojitým laserovým světelným systémem TriChroma.

Zkuste to bez drátů…
Asi nejzajímavější z TV exponátů letošní přehlídky byla 97palcová bezdrátová OLED TV LG řady M3 kombinující famózní obrazovou technologii s obří velikostí. Jde vůbec o největší OLED TV na světě. Vysílací box s technologií WiFi může být umístěn až 9 metrů od televizoru, signál zvládne až 4K ve 120Hz rozlišení. Na trh by měla novinka dorazit už letos.   
Bezdrátovou televizi prezentovala i firma Displace TV nabízející 55“ OLED o hmotnosti necelých 9 kg. Toto přenosné zařízení je napájeno baterií s výdrží až 30 dní. Jeho základnová jednotka vysílající bezdrátový signál využívá technologii s aktivní smyčkou a Wi-Fi.
Systém Displace TV lze také použít v kombinaci s více obrazovkami k vytvoření televizoru větší velikosti a v nabídce jsou i gesta rukou, která nahrazují dálkový ovladač.
Bezdrátový přenos bylo v Las Vegas možné vidět, resp. slyšet, i u gramofonů. Například u firmy JBL, která tam uvedla svůj nový Bluetooth gramofon JBL Spinner BT, nabízející bezdrátové streamování aptX HD, podobně jako konkurenční Cambridge Audio Alva ST.
Další „streamovací“ gramofony nabízí i Sony v podobě modelů PS-LX310BT a AT-LPW50BTRW (které ovšem využívají standardní Bluetooth nikoli aptX HD). Audiofily nepochybně zaujal i 21kanálový soundbar Nakamichi Dragon.

Technologie vs. předpisy
Ambice výrobců však začíná brzdit regulace. Úřední šiml Evropské unie pohotově přispěchal s výkonovým (resp. příkonovým) omezením spotřebičů nové generace – v zájmu udržitelnosti.
Od 1. března 2023 začne platit nové nařízení o ekologickém designu, které bude nutit výrobce elektrospotřebičů prostřednictvím limitů stanovených Indexem energetické účinnosti (EEI), resp. jejími třídami (u tzv. bílého elektra) k uvádění jejích energeticky úspornějších variant. Takže maximální spotřeba pro 4- a 8K TV tak bude např. vymezena hranicemi od 48 W pro TV s metrovou (40") úhlopříčkou až po 178 W pro 88“ (223cm) obrazovky. LED TV do úhlopříčky 100 cm by neměly spotřebovávat více než 98 kW a LCD displeje max. 180 kW, pro OLED TV (pro něž už neplatí dosavadní energetické bonusy) s úhlopříčkou do 140 cm by měla platit maximální spotřeba 175 kW.
Obdobně jsou do různých kategorií označovaných energetickými štítky rozřazeny i chladničky, mrazáky, pračky, sušičky, sporáky či myčky – a pozor: energetická parametrizace se vztahuje i na počítače. Ty by při běžném používání (za něž se považuje max. 6 hod denně) neměly překračovat roční spotřebu 122 kWh, což jim zajistí zařazení do nižší energetické sazby. Ale při intenzivnějším využívání s aplikacemi náročnými na grafiku (tzn. i spotřebu elektřiny), jako jsou např. hry, by už mohly spadat s počítanými 832 kWh roční spotřeby do přísněji hodnocené kategorie (a tarifikace).

Doba skládací?
K atraktivním tématům a také trendům, jež charakterizují aktuální směry spotřební elektroniky, patří i skládací zařízení s ohebnými displeji, které se kromě automotive objevují zejména u mobilních zařízení, jako jsou smartphony, notebooky či tablety, ale koketují s nimi i někteří výrobci TV.
Lídrem v této oblasti je aktuálně společnost LG display, která představila hned několik novinek tohoto typu. Konkrétně Galaxy Z Fold nebo Flip. Telefony s rolovacím displejem začíná testovat i značka Oppo, svůj prototyp již ukázala i Motorola. Zajímavý koncept demonstroval i Samsung v podobě rozšiřitelného displeje Flex Hybrid OLED, který kombinuje skládací koncepci a rolovací či vytahovací displej, takže ho lze rozevřít a ještě vytáhnout. Ve výsledku tak nabídne úhlopříčku 10,5“ a poměr stran 4 : 3, po vytažení dokonce až 12,4“ a formát 16 : 9.
Pro skutečně pořádný obraz však slouží mohutné velkoplošné širokoúhlé monitory se špičkovými OLED či QLED displeji, na výstavě rovněž silně zastoupené. Jako např. 49“ širokoúhlé modely s téměř 1,25metrovou úhlopříčkou od společností Dell UltraSharp, Samsung Odyssey NEO či Asus XG49VQ, Philips Brilliance apod.

Trendy (nejen) pro letošní rok
Kromě flexibilních displejů se začíná vracet i souboj o maximum megapixelů u smartphonů. Motorola, Xiaomi a Infinix už představily novinky se 150Mpx senzory a Samsung jako první uvedl i nové 200Mpx snímače, které budou následovat: Isocell HP1 a poté HP3 s ještě menšími pixely, což umožnilo zmenšit čip. Ačkoli výrobci zatím sázeli spíše na osvědčený 50Mpx standard, u špičkových modelů se tak budeme zřejmě setkávat i s fotoaparáty nabízejícími rozlišení výrazně přesahující 100 Mpx.
Dalším prosazujícím se trendem je integrace umělé inteligence a pokročilých algoritmů strojového učení, které umožňují postupné zlepšování parametrů nejrůznějších zařízení na základě rostoucího množství dat získaných z jejich provozu. A to i u produktů určených běžným uživatelům, jako jsou domácí spotřebiče, které stále častěji vstupují na trh s přídomkem „inteligentní“.
Podobně lze zaznamenat i postupující vývoj virtuální (VR) a augmentované (rozšířené) reality (AR) a dalších pokročilých digitálních technologií, které se stále více prolínají do klasických aplikací.
Zdá se, že jsme v tomto ohledu i svědky nástupu nového fenoménu s označením metaversum, který se z technologického buzzwordu a světa interaktivní zábavy začíná objevovat i v ryze praktické podobě, v řadě případů i s využitím v průmyslovém sektoru.

Josef Vališka
Foto: LG, Samsung, Dell, Motorola

 
Publikováno: 3. 3. 2023 | Počet zobrazení: 166 článek mě zaujal 40
Zaujal Vás tento článek?
Ano