asseco murr

Mobily dostanou lepší optický zoom

Ani letos nechyběly na CES zajímavé inovativní produkty, které by mohly parametry a užitné vlastnosti mobilních telefonů posunout výrazně k dalším metám.

 

Společnost LG, konkrétně její divize LG Innotek, která se specializuje na návrhy a výrobu komponent a materiálů pro spotřební elektroniku, automotive nebo aplikace v automatice, představila nový modul optického teleobjektivu se zoomem. Tato nová technologie umožňuje plynulý optický zoom na fotoaparátech smartphonů. Firma již nabízí 12Mpx zoom objektiv pro smartphony a tablety se tří- až čtyřapůlnásobným zvětšením, a nyní představila jeho další vylepšenou verzi s rozsahem 4- až 9násobného zvětšení.

Jak přiblížit obraz v mobilu
Většina levnějších modelů smartphonů řeší funkci zvětšení, resp. přiblížení objektu na obrázku prostřednictvím tzv. digitálního zoomu, což není nic jiného, než více či méně propracovaný systém zvětšování pixelů uprostřed snímku. To má ovšem své limity a nese s sebou tradiční problém nárůstu zrnitosti snímku, úměrně tomu, čím je zoom větší, a snižující se kvalitu obrazu.
Tento problém by měl pomoci překlenout optický zoom, technologie, kterou lze najít ve vybraných špičkových modelech renomovaných výrobců. Před 10 lety přišel Samsung se smartphonem Galaxy S4 Zoom, který ovšem připomínal konvenční kompaktní fotopřístroj, ale tato koncepce se mj. kvůli své poněkud nepraktické konstrukci, nevhodné pro stále se ztenčující těla mobilů neujala, i když v roce 2020 se ji pokusila oživit značka Xiaomi. Většinou je tak proto optický zoom řešen prostřednictvím několika předvoleb, tzn. začleněním více objektivů, nastavených na různou ohniskovou vzdálenost, do jednoho přístroje (což je řešení, které obvykle využívají výrobci smartphonů k pokrytí většího rozsahu ohniskových vzdáleností). Nebo jako transfokátor realizovaný pomocí systému tzv. skládaných periskopických čoček. Na speciálním zoomovacím modulu pracuje kromě Samsungu také Apple i čínská firma Oppo, ale zatím jediným velkým výrobcem, který nabízí řešení i vlastní smartphone s regulérním optickým zoomem, je Sony, jejíž zoomovací modul objektivu v modelu Sony Xperia odpovídá optickému zoomu 85–125 mm. LG Innotek by měl zoom Sony překonat svým rozsahem, udávaným firmou jako ekvivalent teleobjektivu od 100 až přes 200 mm.

S mikrometrovou přesností
Řešení LG Innotek pracuje s pohyblivými čočkami podobně jako objektivy digitálních zrcadlovek, kde fotomodul využívá skládanou optickou konstrukci, tzv. periskopický objektiv. Což umožnilo vytvořit objektiv se skutečným optickým zoomem v rozsahu 4-9x, ale namísto objektivů se čtyř- a devítinásobným zvětšením kombinuje konstrukce oba objektivy, čímž LG snížila nároky na prostor i spotřebu energie.
Modul optického teleobjektivu se zoomem LG integrovaný do zadní strany telefonu je navržen tak, že uživatelům umožňuje nepřetržité optické přibližování v rozsahu 4 až 9násobného zvětšení formou regulérního transfokátoru, které provádí skutečným fyzickým pohybem objektivu v nepatrných mikrometrických krocích, tzn. v podobě vysoce precizních mikroposuvů v řádu tisícin milimetru.
K pohybu prvků objektivu pro zoomování používá modul malý, extrémně přesný aktuátor, miniaturní akční člen, podobný jako u digitálních zrcadlovek či bezzrcadlovek, umožňující přepínat zoom v daném rozsahu při zachování obrazové kvality. Modul disponuje navíc i optickým stabilizátorem obrazu, jehož úkolem je minimalizovat rozmazání fotografií pořízených na delší ohniskové vzdálenosti – tradiční problém snímků pořizovaných bez robustní stabilní opory, což je v případě lehkých a v ruce držených smartphonů, standardní situace. Optická stabilizace obrazu umožňuje ostřejší snímky než digitální stabilizace obrazu, která kompenzuje pohyby fotoaparátu (mírným) digitálním přiblížením snímků.
Jak zdůrazňuje výrobce, nový modul je dostatečně plochý, takže konstruktérům by nemělo činit problém zakomponovat tento na výsost užitečný prvek i do těla poměrně štíhlých zařízení.
LG Innotek nyní spolupracuje s firmou Qualcomm Technologies na vývoji softwaru pro modul optického teleobjektivu se zoomem, který bude zahrnovat funkce, jako automatické ostření, automatická expozice, automatické vyvážení bílé a korekce stínování objektivu. Zatím však nebylo oznámeno, kdy bude možné tuto technologii očekávat v komerčním nasazení ve smartphonech dostupných na trhu.

Josef Vališka
Foto: LG Innotek, Dpreview, Oppo, Sony Asia

 
Publikováno: 3. 3. 2023 | Počet zobrazení: 159 článek mě zaujal 43
Zaujal Vás tento článek?
Ano