asseco murr

První aplikace ID pro psy a kočky

Jihokorejská firma Petnow, která se zabývá vývojem identifikace domácích zvířat, představila první službu biometrického rozpoznávání koček na světě.

 

Po aplikaci pro identifikaci psů, s níž získala loni na CES 2022 ocenění Best of Innovation Honoree, se letos vrátila do Las Vegas s další triumfální novinkou. Aplikace řízená umělou inteligencí automaticky skenuje jedinečné identifikátory označované jako „nose prints“ (skeny čumáků, které fungují podobně jako tváře či otisky prstů u lidí).
Po úspěchu „psí“ aplikace firma dostávala od zákazníků řadu požadavků na doplnění funkce identifikace koček. Zatímco u psů je to však relativně jednodušší, v případě koček je sken kvůli jejich fyziognomii komplikovanější. Přesto se vývojářům podařilo tuto záležitost zvládnout a ve spolupráci s univerzitami vyvinula a vytrénovala hlubokou neuronovou síť využívající strojové učení a technologii umělé inteligence optimalizovanou speciálně pro identifikaci psů a rozpoznávání kočičích obličejů.
Dosáhla působivé míry biometrického rozpoznání tváří koček až 99%, u psů dokonce téměř stoprocentní. Uživatel jednoduše spustí aplikaci na svém smartphonu a namíří na psa/kočku pokud možno ze vzdálenosti 10–20 cm. Aplikace se automaticky zaměří na psí čumák nebo kočičí obličej, ovládá jas kamery pro získání kvalitnějších snímků otisku nosu/tváře.
Aplikace Petnow je nabízena jako bezbolestná alternativa mikročipu, která umožňuje řešit problémy se stávajícími metodami identifikace domácích mazlíčků, jako jsou mikročipy, štítky a obojky, jež jsou náchylné k poškození nebo ztrátě.

Foto: Petnow

 
Publikováno: 3. 3. 2023 | Počet zobrazení: 174 článek mě zaujal 42
Zaujal Vás tento článek?
Ano