asseco murr

Nejdelší tramvaj světa z Plzně

Plzeňská Škoda Group dodá pro německou firmu Rhein Neckar Verkehr (RNV) nové tramvajové soupravy ForCity Smart, které budou v jedné z variant s více než 60m délkou nejdelším kolejovým vozidlem svého druhu na světě.

 

Německý dopravce, který zajišťuje městskou hromadnou dopravu v Mannheimu, Heidelbergu, Ludwigshafenu, bude využívat soupravu jako tramvaj a v regionálních linkách mezi těmito městy jako tzv. vlakotramvaj.
Novinka, kterou firma představila na veletrhu InnoTrans, je unikátní obousměrná nízkopodlažní tramvaj s otočnými podvozky, délkou 30,5 m, rozchodem 1000 mm a maximální provozní rychlostí 80 km/h. Kapacitně pojme 178 pasažérů, z nichž 72 bude využívat místa k sezení. Plně klimatizovaná souprava má nízkopodlažní vstup, bezbariérový prostor pro handicapované osoby i dětské kočárky, informační portál a kamerový systém.
Škoda Group vyrobí pro RNV 80 vozidel v celkové hodnotě 7 mld. Kč. Dodávka bude kromě nyní vyráběných 31 ks nejkratší verze ForCity Smart 36T zahrnovat později ještě 37 čtyřicetimetrových vozů a 12 šedesátimetrových souprav – a právě tento model s označením Škoda ForCity Smart 38T bude nejdelší tramvají na světě. Je tak dlouhá, že už ji nedokáže obsloužit depo běžných rozměrů, což výrobce vyřešil tím, že vozy je možné rozpojit.

Foto: Škoda Group

 
Publikováno: 3. 3. 2023 | Počet zobrazení: 330 článek mě zaujal 51
Zaujal Vás tento článek?
Ano