asseco murr

Boeing končí s JumboJety

V prosinci vyjel z tovární haly v americkém Everettu poslední Boeing 747 a výroba těchto strojů, jejichž celkový počet dosáhl číslovky 1574, tak definitivně končí.

 

Továrnu, kterou deklaruje jako největší budovu na světě co do objemu, postavil Boeing v roce 1967 a zanedlouho se v ní začalo vyrábět největší dopravní letadlo na světě – do provozu byly proslulé JumboJety nasazeny od 70. let.
Vysokokapacitní stroje zahájily novou éru v oblasti letecké dopravy, kterou zpřístupnily širšímu okruhu zájemců a zároveň nabídly ve vyšších cenových třídách do té doby nezvyklý luxus. Soumrak létajících obrů přinesl až hon za úsporným provozem, který smetl z nebe nejen dosluhující 747, ale i jejich ještě gigantičtějšího moderního nástupce, konkurenční Airbus A380. Obří letouny neustály tlak konkurence nabízející jen o něco nižší kapacitu, ale s výrazně nižšími náklady dosahovanými mj. díky tomu, že na rozdíl od svých čtyřmotorových protějšků si vystačí pouze s dvojicí úspornějších výkonných pohonných jednotek, což značně zlevňuje jejich provoz.
Poslední A380 vyrobený na konci roku 2019, byl předán zákazníkovi koncem loňského roku. U Boeingu oddálila ukončení výroby typu 747 ještě o nějaký čas nákladní varianta cargo s výklopnou přídí, umožňující naložit i velmi rozměrné objekty.

Foto: Boeing

 
Publikováno: 3. 3. 2023 | Počet zobrazení: 200 článek mě zaujal 53
Zaujal Vás tento článek?
Ano