asseco murr

Aero opět zahájilo sériovou výrobu

Po 20 letech se v Aeru, jedné z nejstarších leteckých továren na světě, začala opět vyrábět sériově letadla. Na počátku prosince odstartovala produkce nových cvičných strojů L-39NG, pokračovatele legendárního albatrosu.

 

Jak uvedl prezident Aera Viktor Sotona, první sériový kus s trupovým číslem 7005 by měl absolvovat první zkušební let ještě do konce letošního roku. Spolu s dalšími 11 bude dodán do Vietnamu, který si nové stroje objednal jako první. Aero má podle vedení firmy zatím objednávky na 34 letounů L-39NG. Čtyři kusy za 2,1 mld Kč si objednala česká armáda (resp. s.p. LOM Praha, který zajišťuje výcvik armádních pilotů), pořídit si je chce i Maďarsko a Ghana. Továrna ve Vodochodech plánuje do konce roku 2025 vyrábět až 24 kusů ročně a získat objednávky na 110 letounů.
Do vývoje, zahájeného před sedmi lety, nainvestoval český letecký výrobce přes tři miliardy korun, letos získal stroj i typovou certifikaci bez omezení, která je hlavním předpokladem pro registraci jednotlivých letadel u zákazníků. Výrazným impulzem pro obnovu výroby byl konflikt na Ukrajině, který zvýšil zájem o výcvik vojenských pilotů a potřebu strojů pro tyto účely.
Letoun má nový motor, elektroniku, moderní kokpit, vystřelovací sedačku, je lehčí a z velké části vyrobený z kompozitních materiálů, díky tomu má trojnásobnou životnost oproti svému předchůdci z 60. letech minulého století.

Foto: Aero

 
Publikováno: 3. 3. 2023 | Počet zobrazení: 242 článek mě zaujal 59
Zaujal Vás tento článek?
Ano