asseco Aimtec murr

Nejrychlejší elektrická loď

Elektrické plavidlo Candela P-12 je „létající trajekt“, tzv. hydrofoil, pro tři desítky cestujících, dosahující rychlosti 30 uzlů, a do služby nastoupí ještě letos ve Stockholmu.

 

Jde o energeticky nejúčinnější elektrické plavidlo, které by mělo umožnit rychlejší veřejnou dopravu ve srovnání s auty, metrem i autobusy. Plavidlo používá tři křídla z uhlíkových vláken, která mu při rychlosti nad 18 uzlů umožňují zvednout se z vody.
Jakmile je P-12 ve vzduchu, může dosahovat vysokých rychlostí a cestovat na větší vzdálenosti díky výraznému snížení odporu, takže je o 500 % efektivnější než dieselové lodě. Při provozní rychlosti 25-27 uzlů má dosah 50 námořních mil.
Plynulou jízdu po vlnách zajišťuje unikátní aktivní elektronická stabilizace, která reguluje křídla 100krát za sekundu. Vzhledem k vytváření téměř nulové vlny byla lodi udělena výjimka z rychlostního limitu, což jí umožňuje „letět“ do centra města, aniž by ohrožovala ostatní plavidla nebo pobřeží vlnami. Po zkušebním provozu by měly elektrické hydrofoily nahradit dosavadní městskou flotilu dieselových plavidel.

Foto: Candela

 
Publikováno: 3. 3. 2023 | Počet zobrazení: 374 článek mě zaujal 59
Zaujal Vás tento článek?
Ano