asseco Aimtec murr

V Turecku bude největší přílivová elektrárna

Izraelská firma Eco Wave Power (EWP), která vyvinula inteligentní a nákladově efektivní technologii pro přeměnu mořských vln na zelenou elektřinu, získala kontrakt na výstavbu dosud největší přílivové elektrárny na světě.

 

Projekt v hodnotě 150 mil. dolarů by začal pilotní elektrárnou o výkonu 4 MW v tureckém přístavu Ordu, a poté by přešel do zařízení o výkonu 77 MW, které by tvořilo pevné, modulární pole ocelových plováků zavěšených na ramenech vybavených písty. Tato ramena by pumpovala vodu podmořským potrubím do pobřežního generátoru vyrábějícího udržitelnou energii. Kromě technických parametrů je na projektu zajímavé i to, že je první iniciativou svého druhu představující vzájemnou spolupráci zemí, které mezi sebou až dosud měly, kulantně řečeno, nepříliš přátelské vztahy.
Odhady velikosti potenciální kapacity vlnové energie po celém světě se značně liší. Podle amerického Úřadu pro energetické informace se teoretický roční energetický potenciál vln u pobřeží USA odhaduje až na 2,64 bilionu kWh. Reprezentativní orgán tohoto odvětví v Evropě uvedl, že do roku 2050 by mohlo být v regionu instalováno 100 GW kapacity vlnové energie, což by pokrylo 10 % poptávky EU po energii.

Foto: EWP

 
Publikováno: 3. 3. 2023 | Počet zobrazení: 300 článek mě zaujal 60
Zaujal Vás tento článek?
Ano