asseco Aimtec murr

Návrat vzducholodí? Možná už za tři roky…

Španělská letecká společnost Air Nostrum, která provozuje lety jako franšíza aerolinek Iberia Regional, si objednala flotilu desítky nových hybridních vzducholodí Airlander 10.

 

Vzducholodě jsou vyvíjeny britskou firmou Hybrid Air Vehicles a měly by být dodány v roce 2026. Dohoda zahrnovala i půlroční důkladné studie a modelování tras v rámci Španělska. Podle výrobce by však Airlander mohl být využíván i na dalších kratších trasách, např. z Liverpoolu do Belfastu (270 km), ze Seattlu do Vancouveru (205 km) či z Osla do Stockholmu (420 km).
Stroj plněný heliem a poháněný elektřinou pojme až 100 cestujících. Létat by měl v maximální výšce 6 km a uletět 300–400 km, přičemž maximální rychlost je výrobcem udávána 130 km/h. Vzducholoď k provozu nepotřebuje obvyklou letištní infrastrukturu, takže by mohla přistávat blíže k městským centrům.
Do letecké dopravy by se s těmito stroji měl vrátit i opulentní luxus. Interiér bude nabízet prostorné uspořádání komfortních sedadel a průhledné stěny s působivým výhledem. Hlavním trumfem bude ale nízká uhlíková stopa – hybridní vzducholodě by podle výrobce mohly snížit emise o 90 %, protože mají v přepočtu na cestujícího méně než desetinovou emisní stopu CO2 ve srovnání s proudovými letadly.

Foto: Hybrid Air Vehicles

 
Publikováno: 3. 3. 2023 | Počet zobrazení: 288 článek mě zaujal 55
Zaujal Vás tento článek?
Ano