asseco Aimtec murr

Vítěz ankety Auto roku v ČR

Z nominované šestice automobilových modelů vybírala odborná porota složená z motoristických novinářů finálního vítěze, který získá titul Auto roku v České republice.

 

Aktuální ročník ankety Auto roku 2023 v České republice, jak jsme psali v minulém čísle, se více přiblížil systému hodnocení COTY – Evropského auta roku, kdy se již nehodnotí jednotlivé automobilové kategorie, ale pouze jediný model. Anketa přinesla těsné bodové rozdíly jednotlivým nominovaným vozidlům.
Svaz dovozců automobilů (SDA), který anketu Auto roku v České republice vyhlašuje již 29 let od roku 1994, nominoval do poroty dvacítku odborných motoristických novinářů napříč spektrem automobilových periodik. Porotci v úvodních týdnech roku vybírali ve dvou kolech nejlepší nové auto z 26 modelů uvedených SDA na český trh v období od 1. 12. 2021 do 31. 12. 2022.
Ve druhém kole porota vybírala z šesti finalistů. Každý porotce měl k dispozici 25 bodů, které přiděloval jednotlivým modelům podle kritérií, jako jsou design, bezpečnost, jízdní vlastnosti, technické inovace, užitná hodnota, hospodárnost, vliv na životní prostředí, komfort, ekonomika provozu nebo poměr cena/výkon.
Přitom se nehodnotí pouze konkrétní provedení daného modelu, ale celá modelová řada. Nejlépe hodnocenému vozu mohl porotce udělit maximálně 10 bodů a vozům na prvních dvou místech nesměl udělit stejný počet bodů. Součástí hodnocení muselo být i krátké zdůvodnění volby.

Jak dopadlo hodnocení?
Autem roku se pak stal model, který získal v druhém kole od porotců největší počet bodů. A i když bylo bodové hodnocení těsné mezi jednotlivými nominovanými auty, s jasným náskokem zvítězila Honda Civic e:HEV.
Vítězná Honda Civic e:HEV, která disponuje výtečným hybridním pohonem a skvělými jízdními vlastnostmi, dominovala v anketě se 123 body. Druhé a třetí místo se stejným počtem 83 bodů získaly modely BMW X1 a Volkswagen ID.Buzz.
Slavnostní vyhlášení ankety Auto roku 2023 v ČR proběhlo 7. února v Tower Parku na pražském Žižkově. Hlavní cenu převzal z rukou ministra dopravy Martina Kupky obchodní ředitel společnosti Honda Motor Europe Limited, organizační složka Česká republika, Petr Skála.

Finální výsledky Auto roku 2023 v ČR:

1- Honda Civic e:HEV: 123 bodů
2- BMW X1 a Volkswagen ID. Buzz: 83 bodů
3- Renault Megane E-Tech: 79 bodů
4- Peugeot 408: 75 bodů
5- Ford Ranger: 5

Petr Kostolník
Foto: Autor

 
Publikováno: 17. 3. 2023 | Počet zobrazení: 167 článek mě zaujal 45
Zaujal Vás tento článek?
Ano