asseco Aimtec murr

Dřevěný dům z 3D tiskárny

Na Univerzitě v Maine byl vytvořen dům BioHome3D pomocí 3D tisku v této sféře z netradičního materiálu – ze dřeva. Vytištěný domov je plně z přírodních surovin, což umožňuje na konci životnosti jeho plnou recyklaci.

 

Většina 3D tištěných domů, které se během krátké doby dokázaly vyvinout z primitivních přístřešků do okázalých projektů luxusního bydlení, je vyrobena pomocí cementu nebo betonu, vytlačovaného v rámci procesu 3D tisku obřími tryskami.
Na stěny mainského projektu domu BioHome3D o rozloze 55,7 m2, který se nachází v univerzitním kampusu Orono, byla použita dřevěná vlákna a přírodní pryskyřice.
K vytvoření čtyř modulů pro BioHome3D, jež byly na místě sestaveny za půl dne (pro zprovoznění objektu pak už stačil jediný elektrikář a necelé dvě hodiny jeho práce), byla použita rekordní univerzitní 3D tiskárna, která se již dříve (v roce 2019) uplatnila při výrobě největšího 3D tištěného člunu na světě.
Tiskárna je navržena tak, aby spíše než s typickými surovinami, jako jsou směsi podobné cementu, používané při 3D tisku ve stavebnictví, pracovala s biologickými, obnovitelnými surovinami, které jako výchozí materiál využívají celulózové nanofibrily z dřevěných produktů. Dům byl vytištěn pomocí materiálu známého jako dřevitá moučka, což je ryzí odpad z pily, smíchaného s pojivem vyrobeným z kukuřice.
Zatím jde o první koncepční prototyp domu, který bude stát několik měsíců venku a pomocí senzorů shromažďovat informace o dopadu chladu, sněhu, tepla i vlhkosti na budovu. Data získaná ze senzorů, které monitorují jeho tepelné, environmentální a strukturální vlastnosti během nadcházející zimní sezóny, pak budou využita pro budoucí návrhy. Dalším krokem je zvětšení měřítka procesu tisku a cílem je vytisknout dům do dvou dnů.

Petr Mišúr
Foto: University of Maine

 
Publikováno: 17. 3. 2023 | Počet zobrazení: 187 článek mě zaujal 42
Zaujal Vás tento článek?
Ano