asseco Aimtec murr

S predátorem v názvu nabídne brutální parametry

Na konferenci Intel Technology Tour 2022 sdělil americký výrobce čipů, že jeden z chystaných procesorů Intel 13. gen., bude schopen při normálním taktu běžet na frekvenci 6 GHz, a při přetaktování na až 8 GHz. Nyní tyto čipy s označením Raptor Lake přicházejí.

 

Ačkoli prosté taktovací frekvence nejsou už tím rozhodujícím faktorem, pokud jde o výkonnostní parametry, 6GHz procesor znamená svým způsobem přelomový marketingový milník a tím i výhodu pro Intel vůči konkurenční AMD, která nedávno představila rovněž novou generaci svých procesorů s taktovací frekvencí jen o trochu nižší.
Na CES 2023 tak Intel vítězně oznámil nové procesory pro PC Raptor Lake a mobilní procesory včetně nové řady N-Series, které obsahují pouze energeticky úsporná jádra. Maximální frekvence 6 GHz u nových procesorů je o 300 MHz vyšší než 5,7 GHz u procesorů AMD Ryzen 7000. Nicméně Intel ještě neoznámil, který procesor této maximální rychlosti dosáhne, a je tak možné, že 6GHz čip nepřijde hned v první vlně, ale třeba jako speciální edice.
Raptor Lake představuje 13. gen. procesorů Intel Core, které jsou založeny na hybridní architektuře využívající kombinaci výkonných (power) a efektivních (effective) jader postavených na odlišných architekturách. Je vyroben pomocí procesu Intel 7 a využívá technologický uzel dříve známý jako 10ESF. Už loni na akci Intel Investor Meeting výrobce oznámil, že Raptor Lake bude mít až 24 jader (8 výkonných P-jader a 16 efektivních E-jader) a 32 vláken a bude kompatibilní s paticemi staršího systému Alder Lake (LGA 1700), takže nebude vyžadovat zcela nový socket.
Mezi slibovaná vylepšení patří zejména 15% zvýšení jednovláknového výkonu a až 41% zvýšení vícevláknového výkonu. P-jádra umožňující max. taktovací frekvenci 6 GHz jsou založena na mikroarchitektuře Raptor Cove, zatímco E-jádra s frekvenčním maximem 4,3 GHz využívají mikroarchitekturu Gracemont. Raptor Lake konkuruje řadě AMD Ryzen 7000, která byla uvedena na trh o měsíc dříve.
Vývojový cyklus Raptor Lake byl o osm měsíců kratší kvůli zpětné kompatibilitě s Alder Lake, a mluvčí společnosti jako kuriozitu prozradil, že Raptor Lake byl vytvořen vlastně ještě před nástupem plánovaného procesoru nové řady Meteor Lake, jehož mikroarchitektura nebyla připravena včas, aby bylo možné těžit ze všech vylepšení procesu.

Kamil Pittner
Foto: Intel

 
Publikováno: 17. 3. 2023 | Počet zobrazení: 175 článek mě zaujal 42
Zaujal Vás tento článek?
Ano