asseco Aimtec murr

Větrníky se stále zvětšují... a začínají se lámat

Aby bylo možné instalovat méně větrných turbín, které by však vyráběly stejné množství energie, se snaží výrobci vyvíjet modely s co největšími lopatkami, a tedy i výkonem. Takže je začali vyrábět s lopatkami dlouhými jako fotbalové hřiště.

 

Stále častěji se lze proto setkat s giganty o výškách přesahujícími 240 m, lopatkami dlouhými 90 i více metrů (např. rotor prototypu pobřežní turbíny Vestas V236-15.0 MW má rozpětí 236 m a listy o délce 115 m, s nimiž obsáhne více než 43,5 tis. m2). Čína již např. testuje ještě větší a výkonnější generátory.
Jenže s honbou za maximalizací rozměrů a výkonu se začaly objevovat i problémy. V USA i v Evropě přibývá poruch větrných turbín, od selhání klíčových součástí až po jejich úplné zřícení, což postihlo už několik turbín s výškou přes 200 m. Ta nejvyšší – 235m – spadla v září 2021 u německého města Haltern, loni v březnu došlo k pádu nové velké turbíny v Litvě a Orsted, největší světový developer pobřežních větrných elektráren požádal úřady o zastavení námořní dopravy v určitých lokalitách ihned poté, co jedné z turbín u dánského pobřeží upadly lopatky, částečně se oddělila lopatka loni v červenci i jednomu větrníku ve Švédsku.
Odborníci uvádějí jako hlavní důvod urychlené přidávání výrobních linek a snahu o stavbu co největších turbín.
„Vidíme, že k těmto poruchám dochází v kratším časovém horizontu hlavně u novějších modelů, což nás znepokojuje,“ konstatoval Fraser McLachlan, výkonný ředitel londýnské GCube Underwriting, která pojišťuje větrné elektrárny ve 38 zemích s tím, že pokud bude poruchovost nadále stoupat, mohlo by se zvýšit pojistné nebo být zavedeny nové limity krytí.
Veřejně dostupné údaje o poruchách větrných elektráren nejsou k dispozici, takže je obtížné získat vypovídající obraz o jejich trendu v průběhu let, ale nedávná studie naznačuje, že za záhadným nárůstem poruch a lámání sloupů turbín mohou být problémy s výrobou a nedostatečná kontrola kvality. S ní se podle agentury Bloomberg potýká u nového designu Siemens Gamesa, podobně jako firma Vestas Wind Systems, a nárůst záručních nákladů a oprav zaznamenala i GE.
Všichni tři zmínění velcí výrobci přiznávají, že snaha o rychlý vývoj výkonnějších turbín a závody ve výrobě větších typů vyvolaly výrobní problémy a že podíl jejich strojů, které nejsou schopny vyrábět energii, se zvyšuje.

Foto: Enid News, Rechrge News

 
Publikováno: 17. 3. 2023 | Počet zobrazení: 161 článek mě zaujal 41
Zaujal Vás tento článek?
Ano