asseco Aimtec murr

Nové technologie na recyklaci i tvarování

iMFLUX, dceřiná firma společnosti Procter & Gamble, vyvinula technologii umožňující vyrobit jakýkoliv dílec včetně i dříve nemožných tvarů, a inovativní proces recyklace plastů, která výrazně posiluje cirkulární řešení.

 

Systém iMFLUX dokáže díky autonomní technologii vstřikování navrhnout a vyrobit jakýkoliv tvar a dílek produktu.

Tvarování za hranice možného
Technologie pracuje na bázi nízkého konstantního tlaku a je podle výrobce kompatibilní a použitelná s jakýmkoliv vstřikovacím strojem, formou na plasty nebo materiálem. Systém se dokáže přizpůsobit jakékoliv viskozitě materiálů a vytvarovat z ní prakticky cokoliv, co výrobce pro svůj produkt potřebuje.
Adaptivní proces tvarování při nízkém konstantním tlaku odemyká možnost navrhovat formy odlišně, a iMFLUX umožňuje plastikářským výrobcům optimalizovat výrobní proces s řadou výhod, např. zvětšit dutiny forem nebo použít menší lisy, ale i snížit tloušťku stěny a omezit přeplňování. Díky této novince je podle vyjádření výrobce možné vyrobit kvalitnější díly za nižších nákladů, navíc udržitelněji než dříve. Při využití systému se totiž spotřebuje méně energie, takže k výrobě stačí menší stroje i menší objem plastů.
Systém se skládá ze softwaru, trysky, snímače tlaku a uživatelského rozhraní. Klíčem je nenápadná „krabice“ a software transformující vstřikování z vysokotlakého na nízkotlaké, což otevírá výrobcům nové možnosti. iMFLUX plní formu pomalu, přitom by se měl materiál ve skutečnosti chladit, zahušťovat a transformovat, ale ačkoli jde o plnění nízkým průtokem a platformu s nízkým konstantním tlakem, systém nedovolí, aby materiál tuhl. Řízení procesu zajišťuje, že čelo proudění postupuje ve všech oblastech formy stejně, poskytuje dokonalé laminární proudění a nehrozí žádné kritické zpomalení proudění (jakékoli zaváhání průtoku dlouhými tenkými kanály by způsobilo okamžité zatuhnutí materiálu).
Konstruktéři se nyní mohou vypořádat s náročnějšími konstrukčními prvky, formovat tenčí díly s větší délkou toku a zajistit, aby obtížné materiály fungovaly pro netradiční aplikace. Firma demonstrovala možnosti nového systému na výrobě složité polypropylenové části se silným vtokovým kanálem, který následně formuje dvě dlouhá, tenká vlákna zaváděná do tlustých tunelových bran a relativně tlustostěnných částí ve tvaru krabice, což by v podstatě u konvenčního vstřikování nemělo být možné vzhledem k tomu, že jde o poměr toku délka/tloušťka až 100 : 1. Výsledkem nového procesu, který využívá konstantní nízký tlak k překonání mnoha nevýhod konvenčního vstřikování, má být vyšší kvalita dílu s nižším zalisovaným napětím a rychlejšími cykly, nemluvě o úsporách z nižších vstřikovacích a upínacích tlaků.

„Vyprané“ plasty jako nové
Mezi nejmodernější technologické projekty, které firma prezentovala na letošním zasedání Světového ekonomického fóra v Davosu, patří i PureCycle – technologie, která umožňuje plast při recyklaci odbarvit a přetvořit na materiál téměř originální kvality. Její tvůrci ji přirovnávají k čističce na barvy, která funguje jako jakási molekulární pračka, jež dokáže staré plasty zbavit veškerých nečistot, zápachů, aditiv, barev či etiket. PureCycle vše jednoduše smyje a zanechá materiál čistý a připravený k dalšímu použití.
Ačkoliv recyklace plastů existuje již několik desítek let, probíhala hlavně mechanickým způsobem. Kvůli tomu pak ovšem recyklované plasty nabízely jen omezenou paletu barev a nebyly schopné poskytnout spolehlivý výkon bez zápachu, a ani jejich kvalita nebývá tak dobrá, jakou nabízí tzv. panenský plast. Díky nové technologii je z polypropylenu odstraněna barva, nečistoty, zápach a další nežádoucí látky a plast je proměněn na čirou a čistou pryskyřici připravenou k dalšímu neomezenému použití.
Při využití PureCycle nevzniká obvyklý méně kvalitní recyklovaný plast šedé barvy, ale materiál velmi podobný čerstvě vyrobenému plastu. Během procesu čištění se navíc na recyklaci starého plastu spotřebuje méně energie, než kolik je potřeba k vyrobení zcela nového plastového obalu.

Petr Kostolník
Foto: Procter & Gamble

 
Publikováno: 17. 3. 2023 | Počet zobrazení: 164 článek mě zaujal 34
Zaujal Vás tento článek?
Ano