asseco Aimtec murr

Citlivé polymery

Chemici z izraelské Ben-Gurionovy univerzity vyrobili nové responzivní polymery s pozoruhodnými vlastnostmi, které mohou otevřít cestu k aplikacím budoucnosti.

 

Profesoři Yossi Weizmann, který vyrábí zlaté nanočástice přeměňující světlo na teplo, a Gabriel Lemcoff, vytvářející zase latentní katalyzátory, představili po dvou letech výzkumu v časopise Nature Chemistry nový druh unikátního responzivního polymeru, který se při vystavení LED světlu zahřívá. Pevný polymer je pružný, když je vyroben s UV světlem, ale také tvrdne, když je vystaven infračervenému světlu.
„Pokud přidáte moje zlaté nanočástice do kapalného roztoku s latentními katalyzátory profesora Lemcoffa, pak teplo, které generují, spustí katalyzátory, které změní kapalinu na pevnou látku. Tato pevná látka, pokud je vytavena LED světlu, se velmi rychle zahřeje," vysvětluje prof. Weizmann.
Byli překvapeni, že polymery reagovaly na světlo. Provedli stejný experiment 1000krát pomocí počítačového protokolu, a pokaždé se polymer rychle zahřál na stejnou teplotu. Byl extrémně stabilní a časem nedegeneroval. Nicméně, jak výzkumníci konstatují, i když je výsledek sám o sobě mimořádný, je to jen začátek. Když nyní pochopili, jak k reakci dochází, mohou začít navrhovat nejrůznější nové materiály, které katalyzují rychleji, mohou být použity v celé řadě oblastí od farmaceutických přípravků až po budoucí biotopy Marsu.

Foto: BGU

 
Publikováno: 17. 3. 2023 | Počet zobrazení: 196 článek mě zaujal 42
Zaujal Vás tento článek?
Ano