asseco Aimtec murr

Engel modernizuje stroje i roboty

Investice do nového vybavení nemusí být vždy jedinou volbou. Namísto nového stroje může být často výhodnějším řešením modernizace stávajících zařízení, které budou vyhovovat novým podmínkám. Díky tomu mohou výrobci ušetřit významné investice.

 

Rostoucí požadavky na zvýšení efektivity, přizpůsobení výroby či automatizaci vyžadují čas od času modernizaci vstřikovacího stroje. Proto společnost ENGEL nabízí kromě prodeje nových zařízení rovněž individuální a modulární řešení dovybavení vstřikovacích lisů a robotů, což představuje udržitelné používání strojů díky jejich průběžné modernizaci. Tím může podnik udržet své stávající vstřikovací stroje i roboty po mnoho let nákladově efektivní.
Renovace umožňují zvýšení energetické účinnosti vstřikovacích lisů a snížení spotřeby energie. Kromě snížení uhlíkové stopy ve výrobě upgrade na novou technologii řízení a pohonu umožňuje využít plný potenciál zařízení.
Předdefinované balíčky týmu Retrofit, divize zákaznických služeb společnosti ENGEL, jsou dodávány v originální kvalitě. Díky tomu je možné vstřikovací stroj snadno upgradovat a optimalizovat výrobu na nejnovější úroveň nebo ho přizpůsobit novým požadavkům. Stejně tak lze ale provést individuální úpravy na míru, které umožní stávajícímu stroji fungovat déle a pracovat efektivněji – to vše s nízkou investicí.
Dovybavení strojů i robotů ve vstřikování plastů, aby vyhovovaly novým požadavkům výroby, umožňuje rychlou modernizaci nebo adaptaci stávající výroby. Modernizace umožňuje dovybavit stávající vstřikovací lisy pro nové aplikace přes konverze ve vstřikování a širokou škálu individuálních přestaveb až po komplexní modernizaci závodu.

Na míru každému
Servisní specialisté analyzují individuální potřeby zákazníků pro modernizaci strojů a poradí s možnostmi úprav, automatizace i zvýšení efektivity. Zajišťují tak, že dodatečné vybavení vstřikovacího stroje bude přizpůsobeno procesům a periferním zařízením zákazníka. To následně umožňuje využít vstřikovací lisy pro nové aplikace, zvýšit jeho produktivitu a zároveň šetřit náklady na energii.
Retrofitový program se týká různých možností vylepšení a modernizace stávajícího strojového parku a zahrnuje celou řadu aspektů. Praktickým řešením je plastifikační retrofit pro optimalizaci vstřikovacího procesu nebo použití nové aplikace na stávajícím stroji.
Pro stroje různých typů, stáří i generace řídicích jednotek je určeno dovybavení digitálními řešeními. Digitální modernizace umožňují výrazně zlepšit kvality procesu, snížit opotřebení, optimalizovat procesy vstřikování a dosáhnout vyššího výkonu výroby.
Řešení pro automatizaci umožňuje výrobcům být připravení na nové výzvy. Právě dodatečné automatizační vybavení a aktualizace automatizace zajišťuje zvýšenou efektivitu, stabilní procesy, kvalitu dílů a také vysokou flexibilitu.
Standardizovaná řešení pro vícesložkové vstřikování jsou k dispozici jako plně integrované dodatečné vybavení. Technologie pro vstřikovací jednotky, široká škála velikostí jednotek a plastifikační systémy jsou přesně přizpůsobeny aplikacím zákazníků ať už jako plně integrované, nebo jako flexibilní řešení pro různé systémy.
Dovybavení jednotkou pro údržbu oleje umožňuje vyhnout se neplánovaným prostojům, opotřebení, drahým servisním zásahům i nákladům na náhradní díly. Olej tak má zajištěnu stálou kvalitu a hydraulický systém je čistý, čímž je podporována energetická účinnost. Výsledkem je vyšší produktivita a až o 55 % méně poruch.
Modernizační retrofit umožňuje aktualizovat řídicí systém i ovládání na nejmodernější verzi, rozšířit tahy jádra nebo uzavírací trysky forem, integrovat různé doplňkové periferie, nechat nainstalovat automatické čištění válců nebo optimalizovat rychloupínací zařízení. Rychle dostupnými dovybaveními tak zvyšuje výrobce flexibilitu svého stroje podle potřeby a rozšiřuje rozsah aplikací, které je schopen pokrýt.
K nejčastějším požadovaným dodatečným úpravám stroje patří přídavné tahače jader, hydraulické agregáty, topení formy, kaskádové řízení, horké kanály, dodatečné vstupy/výstupy, rozhraní Euromap, rychloupínání formy, otočné stoly, zařízení pro vytahování sloupů, pneumatické/hydraulické kaskády a ventily nebo roboty a automatizace.

Péče o kritické části minimalizuje odstávky
Prostou modernizací však starost o stroj nekončí, proto společnost ENGEL nabízí v rámci retrofitů i související následný servis a péči o něj, a také stejné výhody, jaké dostává zákazník při pořízení nového stroje. Například pokud jde o náhradní díly apod.
Opotřebitelné díly jsou tak vždy po ruce, samozřejmostí je i poradenství a technická podpora, a to včetně individuálních řešení. Pro stroje jsou tak vždy k dispozici originální náhradní díly, které distribuují čtyři globální logistická centra, což zajišťuje vysokou dostupnost a krátké dodací lhůty. Modulární balíčky náhradních dílů jsou přizpůsobeny potřebám uživatelů v závislosti na vstřikovacím lisu a typu robota, což zajišťuje nízké prostoje a šetří administrativní náklady na jednotlivé zakázky.
Ke kritickým, často měněným prvkům patří hydraulické hadice, které jsou vystaveny vysokému tlakovému zatížení a podléhají přirozenému stárnutí. Jejich servis a pravidelná výměna zajišťuje bezpečné pracovní prostředí a dodržování zákonných bezpečnostních požadavků.

www.engelglobal.com
Foto: ENGEL

 
Publikováno: 17. 3. 2023 | Počet zobrazení: 149 článek mě zaujal 37
Zaujal Vás tento článek?
Ano