asseco Aimtec murr

Arburg uvádí novou generaci hybridních strojů

Rodinná firma Arburg si nadělila ke svému 100letému výročí dárek v podobě světové premiéry „jubilejní“ edice své řady Allrounder, která byla prezentována i na březnové akci Arburg Anniversary Days.

 

Nový hybridní stroj Allrounder 470 H bude dodáván ve dvou výkonnostních variantách (Comfort a Premium) s různými vstřikovacími jednotkami a širokou škálou možností, které umožňují stroje přesně přizpůsobit specifickým zákaznickým požadavkům. Jde o novou generaci těchto strojů, v níž vyladěná kombinace elektrické upínací jednotky a hydraulické vstřikovací jednotky výrazně snižuje pořizovací i provozní náklady včetně uhlíkové stopy.

O polovinu úspornější
Do strojů Allrounder 470 H byl integrován osvědčený servohydraulický systém, který umožňuje energeticky zvlášť účinný provoz s nízkými emisemi, protože vodou chlazený servomotor s regulací otáček nepřetržitě přizpůsobuje pohonný systém aktuálnímu požadavku na výkon. To znamená, že když se zastaví stroj, zastaví se i pohon čerpadla, čímž se ušetří až polovina energie, zejména v procesech s dlouhou dobou chlazení, a zároveň se výrazně snižuje i hlučnost.
Na výrobu i energetickou účinnost má pozitivní vliv také technologie rozdělení průtoku hydraulického čerpadla umožňující současně pohánět další sekundární osu. Stroje spotřebují celkově méně energie a zároveň se zkracuje doba cyklu. Ve srovnání s podobným hydraulickým strojem je tak podle výrobce energetická stopa nového stroje až o 50 % lepší a v závislosti na aplikaci lze ročně ušetřit až 12 000 kg CO2.
Patentovaný koncept olejového hospodářství zajišťuje, že tyto stroje jsou extrémně spolehlivé a pracují s nízkou spotřebou energie, sníženou spotřebou chladicí vody a prodluženou životností jednotlivých komponent. Horký, znečištěný hydraulický olej se odděluje od studeného čistého v olejové nádobě s neustále filtrovaným a chlazeným zpětným objemem. Cíleným vedením průtoku se kvalita oleje s jeho objemem zlepšuje, odpadní teplo ze stroje neproudí zpět do okruhu chladicí vody jako zbytkové teplo, ale lze ho využít k předehřátí oleje. Stroj tak vyžaduje asi o 35 % méně oleje, požadovaný výkon chladicí vody je o 50 až 70 % nižší a zkrácení doby suchého cyklu až o třetinu má za následek výrazně vyšší efektivitu výroby.
Tento koncept bude postupně implementován do dalších strojů Allrounder v hybridní řadě Hidrive.

Šetří čas i peníze na servis a údržbu
Důležitými kritérii byly i uživatelská přívětivost a spolehlivost. V této souvislosti je významným faktorem např. prediktivní údržba, kdy stroj automaticky ohlásí, že se má brzy vyměnit olejový filtr. Když hladina znečištění dosáhne 75 %, zobrazí se varovná zpráva, což je dostatečně brzy na to, aby bylo možné včas proaktivně pořídit nový filtr bez výpadku stroje.
Pro maximální uživatelský komfort výrobce přepracoval rozmístění hardwaru a jednotlivé kabely řídicích modulů nahradil ethernetovou sběrnicí, čímž zvýšil životnost strojů. Řídicí potrubí i technologie hydraulického akumulátoru byly přesunuty dovnitř, aby bylo v zadní části stroje více místa pro periferní zařízení. Elektrické, hydraulické a vodní okruhy byly odděleny, což zjednodušuje montáž i servis.

Kamil Pittner
Foto: Arburg

 
Publikováno: 17. 3. 2023 | Počet zobrazení: 214 článek mě zaujal 62
Zaujal Vás tento článek?
Ano