asseco Aimtec murr

Souhvězdí Síria z korejského fondu

Obráběcí centra pro výrobu forem a zápustek vyžadují nejvyšší standardy z hlediska přesnosti, výkonnosti, flexibility a povrchové úpravy. A právě taková zařízení nabízí i korejský výrobce Hwacheon.

 

Požadavky na vysokou přesnost a spolehlivost u strojů této značky zajišťuje použití pečlivě sladěných komponentů, jako jsou ručně škrábané vodicí lišty, frézovací vřetena z vlastního vývoje a také nejmodernější software.

Hvězdná konstelace
Nejúspěšnějšími stroji společnosti Hwacheon na výrobu forem jsou obráběcí centra řady Sirius (UM, UL+ a UX), nastavená pro aplikace HSC (High Speed Cutting) a HPC (High Performance Computing), které splňují nejvyšší požadavky na přesnost a toleranci. Pro tato obráběcí centra s portálovou konstrukcí a zesílenou uzavřenou zadní stěnou, na které jsou namontovány osy X a Z (tento design umožňuje dosáhnout vysoký výkon v kompaktní podobě), jsou vřetena chlazená olejem s hlídáním teploty: standardně disponují výkonem 30/25 kW a 350/239 Nm s 12 000 ot./min (volitelně 15 000 ot./min). Moderní řídicí technika (Fanuc 31i nebo Heidenhain TNC 640) a vysoká úroveň ergonomie i uživatelské přívětivosti zajišťují dokonalé výsledky při výrobě a obrábění složitých forem, zápustek, jader i dutin.

Sirius UM je frézka pro vysokorychlostní obrábění (HSC) s lineárním vedením a stolem velikosti 850 x 500 mm vhodná i pro zpracování velmi obtížných materiálů. Toto tříosé vertikální obráběcí centrum s portálovým designem má dráhy pojezdu přizpůsobené pro splnění nejvyšších požadavků na toleranci.

Sirius UL+ je rovněž tříosé vysokorychlostní CNC obráběcí centrum mostního/portálového typu se stolem o rozměrech 1200 x 600 mm a tuhou, stabilní konstrukcí s lineárním vedením a vysokorychlostním vřetenem. Široká lineární válečková vedení a kuličkové šrouby se dokonale doplňují s 12tunovým masivním litým ložem z Meehanite pro vysokou tuhost a preciznost. Lože je navrženo bez převisů s řadou konstrukčních prvků vyvinutých k zajištění vysoké přesnosti během dlouhých obráběcích časů běžných při výrobě forem.
Při těchto dlouhých obráběcích cyklech jsou vřeteno i lože stroje sledovány na mnoha měřicích bodech tepelnými sondami (lože je zevnitř i zvenku tepelně izolováno) a mechanicky odděleny od vibrací dopravníku třísek. Kompenzována je také deformace vřetena při vysokých rychlostech. Unikátní olejovo-vzduchové chlazení udržuje v ložiscích motoru vřetena i na povrchu pláště konstantní teplotu a zajišťuje optimální mazání.

 

Sirius UX je další vysokorychlostní obráběcí centrum se stolem o rozměrech 1650 x 750 mm a maximální nosností 2500 kg. Zajišťuje vysokou přesnost a povrchovou úpravu i u obtížně obrobitelných materiálů. Díky vysoce výkonným pohonům a lineárnímu vedení na všech osách dosahuje vysoké rychlosti rychloposuvu 20 m/min a efektivní výrobu podporuje také rychlý výměník nástrojů se 40 (volitelně 60) pozicemi. Hmotnost 15tunového stroje mu dává stabilitu i hladký chod. Lité meehanitové lože bylo optimalizováno s ohledem na tepelný růst a tuhost pomocí FEM simulace.

Když je potřeba síla
Zmíněná obráběcí centra pro obrábění forem doplňuje ještě „těžká váha“ v podobě řady vertikálních obráběcích center Sirius 850/1050 pro těžké řezání a výrobu nástrojů forem i zásobníků.
Tato obráběcí centra s křížovým stolem (velikosti 2150 x 850 mm / 2800 x 1050 mm a nosnosti 4 / 5 tun) mají vřetena chlazená olejem s extrémně vysokým krouticím momentem a díky své stabilitě i výkonu jsou určena zejména pro operace zahrnující velké a těžké obrobky a náročné geometrie i povrchy. Jsou vybavena čtyřmi širokými skříňovými vedeními na ose Y, což umožňuje velmi dobré pohlcování vibrací, masivním litinovým ložem a vysokým zatížením stolu.
Osa Y je vybavena čtyřmi velmi širokými ručně škrábanými vodicími lištami pro těžké obrobky. Vřetena s vysokým krouticím momentem umožňují optimální povrchovou úpravu s maximální přesností i při dlouhodobém provozu při vysokých řezných rychlostech. Chlazení vřetena zabezpečuje olej, který nepřetržitě protéká jeho ložiskem i povrchem pláště integrovaného motoru, čímž reguluje pomocí senzorů na vřetenu teplotu celého vřetena.
Jako klíčové faktory zdůrazňuje výrobce stabilitu, výkon, spolehlivost a přesnost i pro těžké obrobky. Skříňové vedení zaručuje nejlepší kvalitu povrchu, dlouhou životnost nástroje a absorpci vibrací. To se odráží v přesnosti kontur a povrchové úpravě. Snadno přístupný pracovní prostor usnadňuje zakládání.
Pozoruhodným prvkem je i systém Air Floating, což jsou mezery ve vedení skříně se stlačeným vzduchem. Systém zajišťuje optimální distribuci oleje z vodicích drah a zvláště hladký pohyb na malé vzdálenosti při oscilačních pohybech. Použitím stlačeného vzduchu na dosedací ploše vedení skříně jsou dosažitelné nesrovnatelně plynulé a jemné pohyby i u těžkých obrobků.
Oba stroje se kromě rozměrů stolu a nosností liší ještě pojezdy os X/Y/Z s udávanými hodnotami 2000/850/750 mm a 2500/1050/850 mm. Další parametry jsou už identické – oba využívají vřetena s 8000 ot./min o výkonu 30, resp. 25 kW s točivým momentem 420/239 Nm, stejně jako rychloposuv os X/Y/Z s hodnotami 20/20/16 m/min.

Jan Přikryl
Foto: Hwacheon

 
Publikováno: 17. 3. 2023 | Počet zobrazení: 140 článek mě zaujal 34
Zaujal Vás tento článek?
Ano