asseco Aimtec murr

Pohled do budoucnosti obrábění

Rakouská rodinná firma Fill, která přichází s novým dvouvřetenovým obráběcím centrem SyncroMill C21-63/1500, si získala uznání díky sofistikovaným hi-tech systémům a zakázkovým výrobním řešením pro různé obory.

 

Nový stroj SyncroMill C21-63/1500 se poprvé představil loni ve světové premiéře na veletrzích AMB v Evropě a pro americký trh na IMTS v Chicagu. Podle výrobce se ideálně hodí k přesnému obrábění skříní akumulátorů a konstrukčních dílů z hliníkových odlitků nebo extrudovaných profilů moderních vozidel.

Stvořeno pro elektromobilitu
Rychlý pokrok v e-mobilitě zvyšuje význam lehkých konstrukcí pro automobilový průmysl, proto výrobce novinky klade důraz zejména na hliníkové konstrukční díly a extrudované profily, které se zvláště u elektromobilů uplatňují ve vysoké míře. Umožňuje precizní výrobu konstrukčních dílů, jako jsou např. skříň elektromotoru, kliková skříň, hlava válců, nosič vačkového hřídele, části podvozku a další.
Stejně jako ostatní stroje řady SyncroMill C nabízí i novinka extrémně krátké časy tříska-tříska, možnost kompenzace pro osu X a Y a samostatné osy Z, optimální odvod třísek (např. MQL obrábění). Tento kompaktní stroj o rozměrech 4,9 x 4,8 m nabízí přes svůj skromný zástavbový půdorys velkorysý provozní prostor 1500 x 1200 mm. Jeho flexibilní koncepce umožňuje efektivní realizaci různých obráběcích úkolů, inteligentní upínání a spolehlivé obrábění. Novinka je největším reprezentantem strojů řady SyncroMill C, které jsou nabízeny v různých variantách a výkonnostních parametrech. Obráběcí centrum je k dispozici jako verze s přímým zakládáním (C21) nebo s měničem palet (C22).
U nejmenšího stroje řady SyncroMill C600 je posuv os X/Y/Z 600/800/650 mm, rychlost činí 65/65/105 m/min a akcelerace ≤ 20/13/23 m/s². Vzdálenost vřeten je 600 mm a čas tříska-tříska ≥ 1,8 s. V případě verze SyncroMill C800 je to pak vzdálenost vřeten 800 mm, posuv os X/Y/Z 800/1050/850 mm a rychlost 60/60/105 m/min, zrychlení ≤ 13/9/22 m/s² a čas tříska-tříska ≥ 1,8 s. Obdobné parametry nabízí i větší varianta SyncroMill C1000, která se však odlišuje větší vzdáleností vřeten (1000 mm) a pojezdu osy X (1000 mm). A konečně nejvyšší model představuje zmíněná novinka s typovým označením C1500, která je charakterizována vzdáleností vřeten ve stejné hodnotě v mm, pojezdy os X/Y/Z 1400/1200/1000 mm a zrychlením ≤ 12/8/20 m/s², a časem tříska-tříska ≥ 2 s, ostatní parametry jsou identické s menšími verzemi.
Vysoce dynamická dvouvřetenová jednotka se samostatnými osami Z provádí operace v hlavních směrech X a Z posuvu, obrobek se pohybuje ve směru Y. Volitelně jsou možné i další varianty, jako např. zařízení s pátou osou a také samostatné osy X.

Kybernetická výbava
K výbavě strojů a systémů rakouského výrobce patří i digitální produkty založené na platformě Fill Cybernetics, pokrývající rozsáhlou škálu požadovaných řešení – od monitorování složitých jednotlivých operací a bezproblémové sledovatelnosti komponent až po automatizovanou optimalizaci systému pomocí umělé inteligence (AI). Jak standardní řešení, tak zákaznicky specifické a na platformě nezávislé dashboardy poskytují optimální přehled a umožňují detailní analýzy výroby i strojů, což zajištuje jejich vysokou dostupnost a zvyšuje produktivitu.
Každý stroj SyncroMill může být vybaven systémem Cybernetics Analyze, analytickou platformou pro záznam a ukládání relevantních parametrů stroje. Prostřednictvím připojení ke cloudu jsou prováděny analýzy i napříč spektrem různých strojů a továren, což umožňuje neustále zlepšovat algoritmy i stroje samotné.
Další z technologií, kterou firma uplatňuje ve svých strojích je Cybernetics Vision, tedy kybernetické vidění, což je zastřešující termín pro všechna průmyslová řešení zpracování obrazu firmy Fill od jednoduchého 2D rozpoznávání polohy a typových kontrol přes 3D rekonstrukce součástí až po optickou kontrolu kvality povrchů pomocí samoučících se algoritmů. Pro různé materiály i povrchy je nabízen velký výběr aplikací ke kontrole pórů a dutin.
Dvouvřetenová obráběcí centra řady SyncroMill C jsou také základem nově prezentované výrobní linky pro součásti skříně elektromotoru, kterou firma vytvořila v důsledku poptávky po výrobních zařízeních souvisejících s rychlým přechodem k elektromobilitě, jež stále více vyžadují použití vysoce produktivních, vzájemně propojených výrobních systémů.

Kamil Pittner
Foto: Fill

 
Publikováno: 17. 3. 2023 | Počet zobrazení: 159 článek mě zaujal 43
Zaujal Vás tento článek?
Ano