asseco Aimtec murr

Nový dlouhotočný automat ze Zlína

V závěru loňského roku představila zlínská společnost TAJMAC-ZPS, konkrétně divize MANURHIN K’MX, svou novinku pro letošní rok. Nový model doplňuje řadu dlouhotočných automatů, nese označení Manurhin K’MX 832 a zveřejněny byly jeho základní parametry.

 

Nejnovější z rodiny dlouhotočných automatů řady Manurhin K‘MX, osmiosý soustruh švýcarského typu, disponuje dvěma elektrovřeteny. Motor hlavního vřetena má výkon 15/25 kW, sekundární vřeteno 3,7/5,5 kW a 10 000 ot./min. Vrtání vřetena je uváděno hodnotou 37 mm, krouticí moment pro frézování až 32 Nm, pojezd osy Z 410 mm.
Řešení stroje nabízí osm lineárních os a až čtyři nástroje v řezu současně. Atraktivní funkcí je také možnost paralelního obrábění – soustružení dvěma noži nebo frézování dvěma frézami současně (na hlavním vřetenu). Pozoruhodný je i dlouhý posuv 150 mm na sekundárním vřetenu a obrábění v překrytém čase na sekundárním vřetenu ve třech osách.
Stroj má tři silné motory (2,3 kW při 4000 ot./min) a převodovky pro poháněné nástroje, pro něž je možných až 16 poháněných pozic. Všechny poháněné nástroje mohou dosahovat rychlost až 8000 ot./min a jejich pozice mohou být selektivně nebo hromadně zafixovány.
Mezi trumfy stroje patří vysoká technologická flexibilita. Pozice převodovek je zaměnitelná, možná je i kombinace fixních a poháněných nástrojů nebo např. opce převodovka s pěti pozicemi pro poháněné nástroje a možnost vybavení odvalovací jednotkou pro výrobu ozubených kol.
K výhodám novinky patří také zesílené upínání silou až 2000 Nm nebo válečkové lineární vedení pro podstatně vyšší tuhost ve srovnání s kuličkovou alternativou. Výrobce zdůrazňuje také kompatibilitu stroje s klíčovými CAM programy (Esprit, Solid Works).
Na trh by se měl nový Manurhin K’MX 832 dostat v průběhu letošního roku, a k vidění bude také na tradičních Zákaznických dnech TAJMAC-ZPS, které společnost připravila letos pro odbornou veřejnost i firemní zákazníky na 27. a 28. dubna, a na něž bude elektronická registrace spuštěna od 20. března.

Petr Kostolník
Foto: TAJMAC-ZPS

 
Publikováno: 17. 3. 2023 | Počet zobrazení: 157 článek mě zaujal 38
Zaujal Vás tento článek?
Ano