asseco Aimtec murr

Nové silové vřeteno z Kovosvitu

Akciová společnost Kovosvit MAS Machine Tool rozšířila sortiment vřeten pro vertikální frézovací centra řady Quick a přichází i s novým strojem. Řada Quick nabízí standardní vřetena s 12 000 otáčkami, výkonem 21,5 kW v režimu bez přetížení.

 

Loni bylo přidáno vřeteno s obdobnými parametry, ale se zvýšenými otáčkami na 15 000 určené zejména zákazníkům, kteří obrábí s menšími průměry nástrojů. Pro letošní rok Kovosvit doplnil tuto řadu o silové provedení vřetena s maximem 10 000 ot./min. Toto vřeteno je pro vyšší tuhost vybaveno třemi páry kvalitních ložisek. Nabízí výkon bez přetížení 25 kW a krouticí moment 250 Nm. Při přetížení v režimu S6 (40 %), to znamená, že lze v desetiminutovém cyklu používat vřeteno v přetížení 4 minuty, při hodnotách 38 kW s krouticím momentem přes 300 Nm.
Při testech se v materiálu ČSN 12050 s užitím frézy Iscar o průměru 63 mm s pěti břity odebrala tříska o hloubce 15 mm s posuvem 0,2 mm na břit při 1100 ot./min. Překrytí frézy bylo 62 mm. Stroj se při tomto testu choval velice klidně s nízkými vibracemi. Za zmínku stojí, že vše bylo realizováno na nástrojovém rozhraní SK40.
Nové silové vřeteno bude nabízeno od druhého čtvrtletí roku 2023 na strojích MCV1100Quick, MCV1400Quick a MCV1100 5X. V současnosti firma pracuje na rozšíření řady a v brzké budoucnosti představí další velikostní verze frézovacích strojů v této řadě, která navazuje na úspěšný model MCV1016Quick. Tato řada strojů snoubí kvalitu řídicího systému Heidenhain či Siemens s kvalitně navrženým skeletem stroje, a tím nabízí nejlepší poměr ceny a výkonu v této kategorii strojů. Při návrhu byl kladen důraz kromě přesnosti a tuhosti i na jednoduchost konstrukčních řešení, snadnou servisovatelnost a také na širokou volitelnost příslušenství ke stroji. Díky tomu si zákazník stroje MCV řady Quick snadno přizpůsobí svým potřebám.
Nová řada strojů MCV1100/1400Quick se těší velké oblibě u zákazníků a dva roky od uvedení na trh je prodáno okolo 100 strojů zejména ve střední Evropě. To potvrzuje správnou cestu, kterou se vývojáři z Kovosvitu dali. Je předpoklad, že rozšířený sortiment o silové vřeteno přiláká další zákazníky, kteří jsou zvyklí používat větší průměry frézovacích nástrojů či větší úběry.

Petr Heinrich
Foto: Kovosvit MAS Machine Tool

 
Publikováno: 17. 3. 2023 | Počet zobrazení: 178 článek mě zaujal 42
Zaujal Vás tento článek?
Ano