asseco Aimtec murr

Hannover Messe láká na technologie

Před Hannover Messe 2023 uspořádali organizátoři tradiční Preview představující ukázky z rozsáhlé nabídky technologických novinek a řešení, které budou na veletrhu k vidění.

 

Kromě Indonésie, která je letos partnerskou zemí veletrhu, se představil na této akci výběr evropského průmyslu. Šlo celkem o 25 společností z řad vystavovatelů, kteří se účastní letošního veletrhu. Nechyběly ani vědecké a výzkumné instituce, jako je Fraunhofer, KIT nebo DLR, jež na Hannover Messe představí možnosti a výsledky své spolupráce s průmyslem.
Významnou část tvořily firmy zaměřené na oblast automatizace, např. Beckhoff, prezentující zásuvné řešení MX-System, nebo Festo s příklady aplikací pro oběhové hospodářství, optimalizaci a sledování výrobních procesů z hlediska spotřeby energie a kvality. Společnost Altair chce na veletrhu předvést, jak optimalizovat stroje a procesy, snížit spotřebu materiálu a také jak funguje umělá inteligence (AI) v továrním prostředí. Nebudou chybět ani dodavatelé měřicí techniky a řešení konektivity nezbytné pro moderní, na IoT založeném průmyslu, jako Pepperl+Fuchs, Phoenix Contact, inepro Metering, Harting aj.
Rittal s firmami Eplan, Cideon a GEC představí inteligentní propojení tří ekosystémů – automatizace, produktů a výroby a kompletního digitálního dvojčete pro chytrou výrobu i spojení informací o výrobních procesech, s monitoringem energetických toků. Schneider Electric zase software a řešení pomáhající průmyslovým podnikům zvýšit odolnost a udržitelnost pomocí digitální správy energie a automatizace.
Ze segmentu robotizace se Preview zúčastnila např. firma Omron, která předvedla koncept harmonizované automatizace v průmyslovém kontextu, tj. flexibilní montážní stroj s učením poháněným AI s využitím rozšířené reality (AR) a digitálním dvojčetem. Firma kombinuje automatizační robotiku, řízení procesů, snímání a vidění s AI, AR a 5G.
Společnost Ottobock vyvinula bionický exoskeleton usnadňující práci zaměstnancům vykonávajícím fyzicky náročné operace v logistických a montážních provozech. Německá firma Emcoppter zase pracuje na projektu, jak nahradit pozemní mobilitu s nákladnou infrastrukturou řešením Drone Port s plně autonomními dopravními drony.
S novinkami přicházejí i výrobci pohonů, např. Lenze předvede novou otevřenou automatizační platformu Nupano, Flender pak koncept pohonu HybridDrive, který kombinuje převodovku a generátor v jediném produktu, což zvyšuje účinnost převodovky a snižuje ztráty rotoru. S novými kompresorovými produkty včetně zařízení na úpravu kondenzátu Aquamat i.CF s nízkou spotřebou energie přišla i společnost Kaeser Kompressoren.
Holo-Light předvedla vylepšenou verzi profesionální aplikace Industrial Metaverse, která umožňuje interakci pro více uživatelů mezi AR a VR. Mohou tak pracovat na stejném digitálním dvojčeti v reálném čase a vyhodnocovat koncepty i nedostatky návrhu a výrazně urychlit projekt od plánování až po implementaci.

Josef Vališka
Foto: Hannover Messe

 
Publikováno: 17. 3. 2023 | Počet zobrazení: 173 článek mě zaujal 39
Zaujal Vás tento článek?
Ano