asseco Aimtec murr

Mazak předvedl své novinky

Sezónu letošních prezentačních akcí dodavatelů strojírenské techniky odstartovalo na počátku února české zastoupení společnosti Yamazaki Mazak. Ve svém technologickém centru v Jažlovicích připravila firma Dny otevřených dveří.

 

Oba dva dny akce probíhal identický program, kterého se zúčastnilo přes 120 návštěvníků z řad českých průmyslových firem. Jak nicméně zdůraznil při prezentaci novinek i společnosti jako takové Sales Manager Jiří Mýtina, zájemcům o nové strojírenské technologie z oblasti třískového obrábění i laserové techniky jsou dveře technologického centra otevřeny po celý rok a příslušní specialisté připraveni řešit jejich potřeby a požadavky.
Tematické zaměření prezentací i praktických ukázek směřovalo kromě představení produktových novinek na základní výrobní témata, jako jsou možnosti automatizace či financování ve spolupráci s partnerskými institucemi. Poprvé se tak představil i připravovaný projekt specifického financování formou operativního leasingu, který bude nabízet ve spolupráci s Mazakem společnost SGEF. Ten by měl umožnit získat vybrané stroje i na určitou vymezenou dobu či počet motohodin v případě, když se firmě naskytne výrobní příležitost, kterou by nebyla schopna pokrýt se stávající strojovým parkem. Po nasmlouvané době se pak firma může rozhodnout, zda si stroj ponechá, prodlouží leasing, nebo zařízení bez dalších závazků vrátí.
Seznámit se mohli také s problematikou dotací. Zhruba 30 % dodávek strojů realizovaných firmou Mazak využívá nějakou formu podpory či dotací na investiční projekty, zpravidla v souvislosti se zaměřením na Průmysl 4.0, inovace výrobních technologií v rámci programu Technologie 4.0 apod.

Řada NEO – dokonalé je ještě lepší
Stěžejní prezentační částí, která poutala největší pozornost, bylo pro většinu účastníků představení nových produktových řad NEO, které nabízejí vylepšený design populárních horizontálních a 5osých strojů typů HCN a VARIAXIS.
Horizontální frézovací centrum HCN-6800 NEO se vyznačuje vysokou tuhostí a oproti předchozí verzi má silnější vřeteno s 10 tis. ot/min a kuželem HSK, volitelně lze dodat i vysokorychlostní vřeteno s 16 tis. ot/min, případně 8 tis. ot/min pro těžké obrábění. Ve standardní výbavě je plně otočný stůl s indexováním za 1,2 s, chlazení kuličkových šroubů, posuvy os X/Y/Z v hodnotách 1050/900/980 mm, max. výška obrobku 1300 a max. průměr 1050 mm. Nově je stroj také vybaven velmi rychlým bubnovým zásobníkem pro hmotnější nástroje a jejich rychlejší výměnu. Disponují světově nejrychlejším řídicím systémem Mazatrol Smooth G s jednoduchým programováním.    
Vlajkovou lodí Mazaku jsou stroje řady Variaxis (VRX) pro 5osé multifunkční obrábění. Novinka VRX i-700 NEO přináší ve srovnání s původní verzí i-700 např. možnost vysokorychlostního obrábění s až 20 tisíci ot./min, lineární vedení, zásobník na 30 (nebo až 120) nástrojů..
Pokud jde o 5osé frézovací centrum VRX i-800 NEO, které nabízí vysokou přesnost obrábění i polohování, doznalo ve srovnání s předchůdcem největších změn. Oproti pojezdům os X/Y/Z v hodnotách 730/850/560 mm a maximálnímu průměru obrobku 800 mm, přináší verze NEO zvětšení pojezdu u všech os, které činí 750/890/600 mm, zvýšení max. průměru obrobku na 1000 mm, zvýšil se rychloposuv na 18 tis., resp. až 25 tis. ot./min.
Nově byl představen i řídicí systém Mazatrol, kde verzi Smooth G vystřídala verze SmoothAi s možností vysoce výkonného programování. Obsluha může využívat digitální dvojče, takže co si naprogramuje v počítači, může pak posílat v datové podobě do stroje. Stroje nabízejí přehled o spotřebě energie v různých časových horizontech a aplikace spořiče umožňuje optimalizaci energie pomocí energeticky úsporného režimu.

Lasery
Část prezentačního bloku byla věnována laserové technologii, která se od konkurence odlišuje mj. využíváním robustního litinového lože, jež zajišťuje mimořádně vysokou přesnost i spolehlivost (a to i při rychloposuvech) bez nutnosti kotvit stroje do podlahy.
V nabídce jsou vláknové lasery o výkonu 6, 10 a 15 kW, v opční výbavě je k dispozici např. systém přizvednutí obrobku, který umožňuje lepší a jemnější manipulaci, což je velmi užitečné u řezání nerezových plechů, aby nedošlo k jejich poškrábání při posuvu apod.
I v laserových zařízeních se představily novinky s označením NEO, mj. největší typ 3D vláknového laseru pro vysokorychlostní 3D řezání dlouhých trubek FG400 NEO s vyspělými technologiemi. Také pro tyto stroje je nabízena možnost automatizace. Ke klíčovým inovacím řady NEO patří nová řezací hlava třetí generace umožňující regulaci průměru a tvaru paprsku v závislosti na tloušťce a typu materiálu.

Automatizace a servis
Výrazně se nyní projevuje trend umožnit firmám co nejsnazší automatizaci, která byla dalším z ústředních témat Dne otevřených dveří a kterou Mazak nabízí ve spolupráci s firmou RoboJob. Ta může být jak komplexnějšího charakteru, tak dílčí, např. doplnění strojů o možnost výměny palet nebo aplikaci robota a automatizovaného zakládání či odebírání apod.
Závěrečná část dopoledního bloku byla pak zaměřena na servis, kterému se v českém Mazaku věnuje tým vyškolených specialistů. Firma představila komplexnost servisní podpory i výhody servisních smluv, ale poukázala také na význam pravidelných prohlídek strojů.

Není nad praktickou zkušenost
Po obědě následovaly praktické ukázky obrábění a možnost seznámit se se schopnostmi strojů Mazak v reálném nasazení, včetně aktuálních přírůstků, které byly v technologickém centru instalovány jen před několika týdny, jako např. vysoce přesné a konfigurovatelné simultánní 5osé obráběcí centrum Variaxis C-600, nebo soustruh s automatickým zakládáním polotovarů QTE-200MSY s automatizací od firmy RoboJob – TA12/200QTE200MSY.
K vidění bylo 7 strojů včetně živých ukázek obrábění, z nichž některé byly vybaveny automatizačními systémy. Nechyběla ani demonstrace pálení na laserovém stroji, živé ukázky řezání na systému Optiplex 3015 Fiber III 6 kW s dopravníkem třísek, kamerou pro vystředění svazku paprsku v trysce a zdvihačem obrobků. Tato varianta stroje nabízí velmi vysokou rychlost řezání materiálů menší a střední tloušťky včetně nejobtížnějších reflexních materiálů, a to ve velikosti stolu 1525 x 3000 mm.
Firma využila Dny otevřených dveří i k prezentaci portálu digitální konektivity iConnect, který poskytuje registrovaným uživatelům Mazak na míru šitý přístup k informacím o konkrétních strojích, jako jsou manuály, videa o údržbě, historie objednávek dílů a servisu. Součástí portálu je i služba Machine to Mazak umožňující zákazníkům připojit své stroje k zabezpečené službě Mazak Cloud a získat řadu výhod zvyšujících produktivitu, sledování provozu stroje online, automatického zálohování systému, využití vzdálené diagnostiky a podpory od aplikačních i servisních techniků či plánování úkolů údržby.
„Jsem rád, že si tolik našich zákazníků našlo čas a přijeli za námi do Jažlovic, měli jsme tak příležitost prezentovat nejen novinky v našem portfoliu, ale hlavně se osobně potkat. Mile mě překvapila pozitivní nálada účastníků ohledně jejich výroby a výhledů do budoucna,” říká Branch manager Petr Šimáček, který nás při této příležitosti seznámil i s inovovanými kancelářemi a zázemím české pobočky, jež využila vynucenou pauzu v covidovém omezení pro modernizaci svého areálu.

Josef Vališka
Foto: Mazak, TMP

 
Publikováno: 17. 3. 2023 | Počet zobrazení: 210 článek mě zaujal 51
Zaujal Vás tento článek?
Ano