asseco Aimtec murr

Muž s oranžovým srdcem

Mezi vystavovateli na posledním MSV v Brně jsme zastihli Josefa Slámu, překvapivě už ne v jeho obvyklé roli agilního šéfa českého zastoupení britského výrobce měřicí techniky, ale „v dresu“ jiné firmy v této branži, což logicky vzbudilo naši zvědavost.

 

Vaše jméno je spojeno především se společností Renishaw, kterou jste na českém trhu poslední tři dekády zosobňoval. Nyní ale figurujete jako manažer firmy WHP Technik. Co se skrývá za touto změnou a jaký je Váš dnešní vztah ke značce, kterou jste uvedl mezi české firmy?
Máte pravdu, v závěru loňského roku došlo v mém profesním životě k určité změně. Produkty firmy Renishaw jsem na náš trh přivedl v 90. letech prostřednictvím mé vlastní společnosti WHP Technik. Z ní jsem pak na dvacet let odešel vést Renishaw jako generální ředitel českého zastoupení, abych se nyní vrátil zpět do WHP Technik. Máme status „Renishaw Channel Partner" a jsme tedy autorizovaným prodejcem produktů Renishaw.
Věnujete-li něčemu svoje nadšení i energii a dáte-li tomu navíc svoji tvář, nemůžete z takového vlaku jen tak vystoupit. Pan „Renishaw“ tedy dnes možná obléká jinou košili, ale pod ní bije stále stejně oranžové srdce.

Firma WHP Technik, kterou strojaři znají především jako dodavatele měřicí techniky, spustila nové projekty, konkrétně e-shopy www.topmeridla.cz a www.topcode.cz. Na co jsou zaměřeny?
WHP Technik je autorizovaným dovozcem nebo prodejcem významných high-tech výrobců světových značek. Kromě produktů Renishaw mohu vyjmenovat třeba švýcarského výrobce špičkových dílenských měřidel TESA, japonského tvůrce a dodavatele odměřovacích systémů Magnescale nebo švédského výrobce robustních rotačních snímačů polohy Leine & Linde.
Zapomenout nesmím na souřadnicové měřicí stroje nizozemské společnosti Schut Geometrische Meettechnik, kterých má WHP Technik nainstalováno v ČR a SR více než 60 a které si jejich uživatelé cení pro jejich robustnost a jednoduchou obsluhu.
Ptáte se však na e-shopy, které se staly fenoménem posledních let a nákupním kanálem, který stále častěji využívají i firemní zákazníci. Náš e-shop TopMeridla.cz je zaměřen zejména na dílenská měřidla a nabízíme na něm aktuálně více než 3000 položek, z nichž většina je skladem v našem brněnském distribučním skladu nebo ve skladu našeho dodavatele v Nizozemí. Naše měřidla byla pro e-shop vybrána tak, aby nabízela vynikající poměr ceny a kvality. Vhodné měřidlo si tak u nás vybere high-tech výrobce i garážová firma s velmi omezeným rozpočtem. Ostatně, podívejte se sami.
Projekt TopCode.cz se týká naší divize WHP Technik – Identifikační systémy. Dodáváme tiskárny i čtečky čárového kódu, QR kódu nebo RFID čipů. Dále pak etikety, termotransferové pásky a čipy. Tyto položky lze najít na našem e-shopu, co ale na e-shopu nenajdete, jsou naše softwarové aplikace. Zákazníkům umíme vytvořit a dodat komplexní řešení na míru. Příkladem může být třeba nedávný projekt identifikace dílů v robotické montážní buňce pro automobilový průmysl.

Na loňském MSV v Brně prezentovala firma WHP Technik mimo jiné měřicí techniku značek Renishaw, Schut, TESA nebo DeMeet. Podle jakých kritérií si vybíráte produkty, které chcete nabízet?
Hlavním kritériem, které určuje směřování společnosti WHP Technik, je zákazník, který má dostat více než očekával. A tomu by měly odpovídat i produkty, jež dodáváme našim zákazníkům. Zákazníci se tak u nás mohou spolehnout na předprodejní servis, technické konzultace i osobní přístup.

Kromě měřicí techniky nabízí firma rovněž automatizační prvky. Vnímáte je jen jako doplnění svého portfolia, nebo se hodláte zaměřovat více i do oblasti průmyslové automatizace ve smyslu komplexněji pojatých řešení?
Průmyslová automatizace je pro mě synonymem pro růst a rozvoj. Z mého pohledu je navíc úzce propojena s přesným měřením. Typickými představiteli jsou například rotační snímače Leine & Linde. Tyto rotační enkodéry jsou určeny pro indikaci skutečné rychlosti otáčení a synchronizaci pohybu.
Představte si třeba rozměrné válce v papírnách s požadavkem na extrémní spolehlivost. Výrobu není možné přerušovat nebo zastavovat a je nutno zajistit plynulý pohyb pásu papíru. Snímače jsou proto vybaveny unikátními senzory, které do řídicího systému výrobní linky odesílají data o rychlosti pohybu válce, ale také o teplotě nebo vibracích. Lze tak předem predikovat například poruchu ložiska, uvolnění příruby elektromotoru a řadu dalších parametrů.

V oboru odměřování a měřicí techniky se pohybujete už dlouhou dobu, jaký vnímáte posun ve vývoji v této branži během uplynulých let, a kam si myslíte, že bude pravděpodobně směřovat?
Právě proto, že se v tomto oboru pohybuji už řadu let, tam vidím neuvěřitelný vývoj. Koncem 90. let byly běžným standardem ručně vedené souřadnicové měřicí stroje a CNC stroje byly výsadou největších firem. Vzpomínám si na opatrné začátky optických skenerů. A v živé paměti mám potíže se zpracováním většího objemu naměřených dat.
Dnešní svět využívá sílu výpočetního výkonu ke sběru neuvěřitelného množství dat a jejich využití v dříve nemyslitelných aplikacích. Myslím, že blízkou budoucnost naší branže dokonale popisuje aktuální téma „Data driven manufacturing“. Vývoj oboru jde jednoznačně směrem sběru dat a chytrých mobilních aplikací.

Jste znám jako sportovně založený člověk, zbývá Vám kromě vášně pro měření čas také na tyto aktivity?
Moje práce mně baví, ale se stejným nasazením se věnuji i své rodině a dalším zájmům. Pokud jde o sport, společně s mojí ženou cvičíme jógu a máme rádi společenské tance. Příjemně strávený čas si umím představit také na kole, na golfu nebo na palubě plachetnice. Už pár let se věnuji námořnímu jachtingu a letos se kromě účasti na tradiční Pohodové regatě těšíme i na premiérovou plavbu v Indickém oceánu.

Josef Vališka
Foto: Archiv Josefa Slámy

 
Publikováno: 17. 3. 2023 | Počet zobrazení: 445 článek mě zaujal 61
Zaujal Vás tento článek?
Ano