asseco Aimtec murr

Bude elektrifikovat flotilu kamionů

Dachser plánuje rozšířit svoji evropskou flotilu o 50 plně elektrických nákladních vozidel eActros LongHaul s výměnnou nástavbou. Vozy s 500km dojezdem by měly být připraveny k sériové výrobě do roku 2024.

 

Firma používá již pět let elektromobily Fuso eCanter a eActros jako součást svého konceptu Dachser Emission-Free Delivery. V jedenácti evropských městech doručují elektrické dodávky v definované oblasti center měst všechny zásilky CO2 neutrální cestou a pro „poslední míli“ používá k doručování zásilek i elektricky podporovaná nákladní kola.
Elektrický Actros LongHaul firmy Mercedes-Benz bude splňovat stejné požadavky na odolnost jako srovnatelný konvenční Actros – kamion s vysokou užitkovou hmotností pro dálkové trasy, tzn. nájezd 1,2 mil. km během 10 let.
Baterie využívají technologii lithium-železo-fosfátových článků (LFP) s dlouhou životností a větší využitelnou energií. Tři akumulátory poskytují celkovou instalovanou kapacitu přes 600 kWh a dva elektromotory jako součást nové e-nápravy generují trvalý výkon 400 kW (špičkový přes 600 kW). Lze je na nabíjecí stanici o výkonu jeden megawatt nabít za necelých 30 minut na 80 % kapacity.

Foto: Dachser

 
Publikováno: 17. 3. 2023 | Počet zobrazení: 228 článek mě zaujal 54
Zaujal Vás tento článek?
Ano