asseco Aimtec murr

Akademici řeší transformaci energetiky

Řešení pro dlouhodobou energetickou nezávislost a udržitelnost budou s využitím nízkouhlíkových technologií hledat technické univerzity ve spolupráci s komerčními partnery v rámci projektu NCE II.

 

Šestiletý projekt NCE II (Národní centrum pro energetiku II), v jehož čele stojí Centrum energetických a environmentálních technologií (CEET) VŠB – Technické univerzity Ostrava, klade důraz hlavně na vodíkové technologie a je podporován Technologickou agenturou ČR dotací přes 640 mil. Kč.
Předchozí projekt vycházel z podmínek před globální krizí a cílil zejména na efektivnější provoz energetických celků a počítal s přechodem na plyn jako náhrady za uhlí. V lednu zahájeném projektu NCE II se role plynu v souvislosti s válkou na Ukrajině mění a do popředí se tak dostávají vodíkové technologie.
Výzkum vědců v tomto projektu se ubírá k získávání vodíku z alternativních paliv či odpadů. Budou vytvářet alternativu v decentrální energetice produkcí vodíku s využitím energie z malých modulárních reaktorů.  

Foto: VŠB – TUO

 
Publikováno: 17. 3. 2023 | Počet zobrazení: 204 článek mě zaujal 49
Zaujal Vás tento článek?
Ano