asseco Aimtec murr

Testy unikátního CT zařízení

Vědci z CEITEC na brněnské VUT otestovali speciální počítačovou tomografii (jedinou svého druhu) na bázi 9MeV lineárního urychlovače postaveného v americkém Cincinnati.

 

Výzkumná laboratoř CTLAB CEITEC a výrobce CT zařízení Waygate Technologies ověřovali studii proveditelnosti na vybraném produktu, na kterém by se nejlépe prezentovali výhody CT zařízení, mnohonásobně silnějšího a výkonnějšího než konvenční CT, umožňujícího prozářit i velké bloky leteckých motorů.
Ve spolupráci s brněnským výrobcem motorových surfů, firmou MSR Engines, zvolili  motorové surfovací prkno Jetsurf, které svou délkou téměř 2 metry a karbonovým tělem obsahujícím pohonnou jednotku bylo ideálním objektem na ověření geometrických i detekčních limitů CT přístroje.
Prkno se podařilo kompletně digitalizovat v rámci 9 dílčích skenů s voxelovým rozlišením 150 µm za 30 hodin. Měření proběhlo v Cincinnati a vygenerovaný datový soubor o objemu 250 GB byl poté analyzován v CT laboratoři v Brně.
Tato aktivita je součástí přípravné fáze projektu LINACTON, na jehož realizaci se podílí CTLAB s cílem dostat vysokoenergetické CT do Česka a zavést tuto technologii jak v průmyslu, tak i ve výzkumu. O tento druh analýzy prostřednictvím CT zařízení v Cincinnati projevuje průmysl velký zájem.

Michaela Škaroupková
Foto: CEITEC VUT

 
Publikováno: 17. 3. 2023 | Počet zobrazení: 218 článek mě zaujal 53
Zaujal Vás tento článek?
Ano