asseco Aimtec murr

Netradiční „škeblová“ přilba

Při zpracování mušlí vzniká tisíce tun skořápkového odpadu. Skládka vyhozených lastur hřebenatek u japonské obce Sarufutsu inspirovala firmu Quantum k vytvoření lehké a pevné ochranné přilby.

 

Robustní přilba, která dostala název Shellmet (což je slovní hříčka kombinující slova shell - mušle a helmet - přilba), má design inspirovaný tzv. biomimikrami – sleduje žebra a sklony lastur hřebenatek a přizpůsobuje je potřebám lidské hlavy.
Je vyrobena z materiálu Shellstic vyvinutého firmou Koushi Chemical Industry, který kombinuje lastury hřebenatek s recyklovaným plastem. Vzniká vařením a sterilizací nasbíraných skořápek, které se jemně rozdrtí, smíchají s plastem a vloží do formy na přilbu. Opětovnou recyklací lze Shellstic znovu použít jako stavební materiál nebo předělat na jinou helmu.
Přílba se zapíná pomocí nylonového podbradního řemínku a má tvar velké, vroubkované mušle. Váží pouze asi 400 g a přes relativně malé množství použitého materiálu se odolnost přilby s mušlovým designem zvýšila asi o 30 % oproti přilbám s konvenčním tvarem. Přilba byla původně navržena pro japonskou rybářskou komunitu, ale její tvůrci uvádějí, že ji lze použít také jako cyklistickou přilbu nebo ochrannou helmu při práci na nebezpečných pracovištích.

Foto: Quantum

 
Publikováno: 17. 3. 2023 | Počet zobrazení: 243 článek mě zaujal 48
Zaujal Vás tento článek?
Ano