asseco Aimtec murr

Nový letoun nepotřebuje dráhu

Budoucí války mohou vyžadovat letadla, která budou schopna přistávat i na místech bez přistávací dráhy, např. v případě, kdy by vojenské operace začínaly zničením letišť.

 

Zatím tuto roli dokázaly splnit pouze vrtulníky a stroje typu VTOL nebo americký Bell Boeing V-22 Osprey. K nim by však mohly přibýt i futuristické stroje, na jakých pracuje agentura Pentagonu pro pokročilé obranné výzkumné projekty známá pod zkratkou DARPA.
Ta nedávno oznámila, že spolupracuje s Velitelstvím speciálních operací na programu SPRINT (Speed and Runway Independent Technologies), který je zaměřen na nový typ vysokorychlostního letadla, jež může přistávat na neupraveném povrchu. Projekt by měl pomoci zejména speciálním operačním silám, bojovým lékařským evakuacím nebo vojákům, kteří se snaží dostat do vzdálených nehostinných míst. Podrobnosti o programu jsou mlhavé, nicméně ztvárnění navrhovaného letadla postrádá typické rotory vrtulníku a důraz je kladen na rychlost.
Pokud DARPA s projektem uspěje, mohl by nový stroj nahradit preferovaný dopravní prostředek speciálních jednotek V-22 Osprey, který provází řada problémů – od prvního vzletu v roce 1989 měl už 13 nehod, což mělo za následek 51 úmrtí.

 

 
Publikováno: 17. 4. 2023 | Počet zobrazení: 320 článek mě zaujal 60
Zaujal Vás tento článek?
Ano