asseco Aimtec murr

Plovoucí město čistí oceán

Vzhledem ke stoupajícím hladinám moří začaly některé přímořské země již urbanizovat moře. S netradičním řešením přišla architektonická skupina Estudio Focaccia Prieto.

 

Navrhla koncept víceúčelového plovoucího města Polimeropolis vyrobeného z recyklovaného plastového odpadu, které by poskytlo unikátní ekosystém bydlení a zároveň čistilo oceán.
Projekt plánuje vyčistit silně znečištěnou oblast Garbage Patch na hladině Tichého oceánu pomocí řady plovoucích ostrovů tvořených udržitelnými samostatnými městy pro zhruba čtyři tisícovky obyvatel. Postaveny by byly z recyklovaného plastu, který si samy zachytí. Škálovatelný model města zahrnuje sekvenci víceúčelových městských „kruhů“, z nichž každý ukrývá shluk biotopů a zároveň obklopuje ostrovy a vytváří velkou oceánskou lagunu pro sběr odpadu tvořenou sítěmi a vegetací spojenou s fytoremediací, která omezuje průchod mikroplastů a čistí vodu.
Soběstačná města budou vytvářet své vlastní zdroje přímo na místě pomocí obnovitelných systémů, jako např.: přílivový pohyb bude generovat elektrickou energii, reverzní osmóza vytvoří pitnou vodu, produkce potravin bude založena na pěstování mořské flóry a fauny v uzavřených lagunách.

Foto: Juan Manuel Prieto

 
Publikováno: 17. 4. 2023 | Počet zobrazení: 275 článek mě zaujal 50
Zaujal Vás tento článek?
Ano