asseco murr

Defektoskopie 2022 v Přerově

V loňském roce proběhl 52. ročník mezinárodní konference ČNDT a výstava NDT techniky pod tradičním názvem Defektoskopie 2022, tentokrát v Přerově v hotelu Jana. Součástí byl také sjezd a volby nového prezídia ČNDT.

 

Šlo o nejvýznamnější událost loňského roku z oblasti nedestruktivního zkoušení v České republice, která proběhla ve dnech 8. až 10. listopadu 2022. Zaměřena byla na problematiku nedestruktivního zkoušení materiálů a monitorování stavu konstrukcí ve všech oborech technické činnosti. Pojďme si připomenout některé okamžiky prostřednictvím fotoreportáže.

Konference
V konferenčních blocích poutaly návštěvníky přednášky odborníků na danou problematiku. Úvodní slovo přednesl prezident ČNDT Libor Topolář a první přednášky na téma Etika měření a monitorování nedestruktivního zkoušení se zhostil Bernard Kopec. Po něm se pak Václav Svoboda z firmy Preditest věnoval Aplikacím magnetické paměti materiálů a akustickým emisím během tlakových zkoušek potrubí s defekty. V odpoledním bloku Josef Neugebauer vysvětloval změny v normě ČSN EN ISO 9715 ve srovnání se stávající verzí. Po něm převzal štafetu Alexandr Popov z PTS Solnař v přednášce Spolehlivost v hodnocení nedestruktivními metodami, a Jaroslav Brom z Centra výzkumu Řež s tématem Nástroje na analyzování abnormálních stavů technologických zařízení.
Celkem měli zájemci na konferenci výběr z 20 přednášek, z nichž každá trvala zhruba 20 až 30 minut. Mezi jednotlivými přednáškovými bloky byly umístěny také firemní prezentace.

Výstava
Na veřejně přístupné výstavě NDT techniky se prezentovaly společnosti, jako Testima, Foma Bohemia, ATG, Keyence, PTS Solnař, Foerster Tecom, Starmans, Papaco, K-Technologies, IMT Technologies, NNT, SlovCert, TMV SS, mezi nimiž nemohla chybět ani společnost Evident Europe, které předvedly své nejmodernější vybavení včetně služeb v oblasti NDT.
Loňská konference byla jiná i v tom, že se konal sjezd a volby do prezídia ČNDT. Z přihlášených kandidátů, kterých bylo oproti dřívějším letům více, bylo dle návrhu pana Mazala zvoleno do prezídia pět kandidátů a šestý jako náhradník.

Petr Kostolník
Foto: Autor a ČNDT

 
Publikováno: 1. 5. 2023 | Počet zobrazení: 272 článek mě zaujal 63
Zaujal Vás tento článek?
Ano