asseco murr

Exkurze ve společnosti ORLEN Unipetrol RPA v Záluží

V rámci regionální skupiny RS02 ČNDT – Střední Čechy se uskutečnilo dne 24. listopadu 2022 jednání ve společnosti ORLEN Unipetrol RPA v Záluží – Litvínov.

 

Skupina ORLEN Unipetrol je největší rafinérská a petrochemická společnost v Česku a areál v Litvínově, kde sídlí společnost ORLEN Unipetrol RPA, je největším chemickým areálem v ČR. Vyrábí širokou škálu produktů od vodíku a čpavku přes pohonné hmoty, plasty, asfalty a další chemické látky. Pro tuto výrobu je zde rozsáhlé chemicko-technologické a strojní zařízení, které je namáhané a poškozované rozmanitými specifickými provozními podmínkami, a jehož stav je proto nutné pro bezpečný a spolehlivý provoz průběžně kontrovat. Z používaných diagnostických metod zaujímá největší objem nedestruktivní defektoskopie. Pro pracovníky defektoskopie může být tedy prohlídka podniku zajímavá a z tohoto důvodu jsme ještě před zahájením vlastního jednání skupiny připravili pro jeho účastníky krátký program a exkurzi po areálu společnosti.
Účastníci byli nejprve stručně seznámeni s historií našeho podniku od jeho založení v roce 1938, kdy jeho úkolem byla výroba benzínu pro válečné účely, a proto byl téměř kompletně zničen v důsledku bombardování. Po válce nastal jeho postupný rozvoj a výstavba do podoby současného chemického a rafinérského komplexu. Na závěr úvodu bylo krátké představení Oddělení zkušebny materiálu a defektoskopie, se kterým se účastníci seznámili podrobněji na místě.
Následovala projížďka autobusem po hlavních výrobnách, zakončená představením nejmodernější jednotky na výrobu dicyklopentadienu, který v roce 2022 rozšířil produktové portfolio společnosti. Dicyklopentadien (DCPD) má široké využití v mnohých průmyslových odvětvích a vykazuje v současné době deficit oproti poptávce. Výrobna účastníky zaujala svým špičkovým vybavením.
Poté jsme se přesunuli na oddělení, jehož hlavním úkolem je provádět materiálové zkoušky, kontroly a posouzení stavu výrobního zařízení. Oddělení má dvě hlavní části, a to zkušebnu materiálu a nedestruktivní defektoskopii. Sídlíme sice ve starších budovách, ale vybavení je moderní a snažíme se o jeho průběžnou obnovu.
Ve zkušebně si účastníci prohlédli vybavení chemické laboratoře, kde je několik stabilních i přenosných emisních a rentgenových spektrometrů a analyzátorů, dále mechanickou zkušebnu vybavenou stroji pro zkoušky tahem, rázem v ohybu, zkoušky tvrdosti a další zkoušky, ke kterým je převážně nutné odebrat vzorky, resp. vyrobit zkušení tyče v přípravně vzorků. V metalografické laboratoři jsou pak prováděna mikroskopická pozorování struktur kovů, trhlin, korozního napadení nebo jiného poškození prošetřovaných součástí.

Účastníci navštívili také skupinu defektoskopie, jejíž hlavní činnosti jsou:

- Radiografické zkoušení (RT)
- Zkoušení ultrazvukem (UT)
- Vizuální kontrola (VT)
- Zkoušení kapilární metodou (PT)
- Zkoušení magnetickou metodou práškovou (MT)
- Zkoušení těsnosti (LT)
- Termovize – zjišťování teplot, úniky uhlovodíků, úniky plynů a stlačeného vzduchu
- Diagnostický ultrazvuk – kontrola odvaděčů kondenzátu.

Pro všechny tyto zkoušky máme odpovídající vybavení. Zkoušky prozařováním provádíme pomocí izotopů iridia a selenu a přenosných a stabilních rentgenek. Část zkoušek je vyhodnocována metodou digitální radiografie.
Kromě několika ultrazvukových klasických přístrojů jsme přítomným předvedli i ultrazvukový přístroj pro metodu EMAT (ElectroMagnetic Acoustic Transducer), kterým lze měřit nekontaktně, bez úpravy povrchu a odstranění nátěrů, tloušťku stěny na feromagnetických materiálech.
Naši specialisté jim dále předvedli termovizní kamery pro zjišťování povrchových teplot zařízení a kamery pracující na ultrazvukovém principu, kterými je možné zjišťovat úniky plynů, a další vybavení pro všechny naše defektoskopické metody. Účastníky prohlídka velmi zaujala a úspěch měl zejména náš nejnovější a nejmodernější přístroj LYFT pro měření korozních úbytků pod izolací, kterým lze měřit bez nutnosti přípravy povrchu a bez vazebního prostředku pod sondu.
Po ukončení exkurze účastníci RS02 opustili závod a odjeli do Mostu, kde v restauraci probíhalo vlastní jednání s volbou předsedy a místopředsedy skupiny RS02.

Ing. Dagmar Otcovská
Foto: ORLEN Unipetrol RPA

 
Publikováno: 1. 5. 2023 | Počet zobrazení: 362 článek mě zaujal 61
Zaujal Vás tento článek?
Ano