asseco murr

Distribuce stlačeného vzduchu není jen potrubí

Existuje mnoho prvků, které přispívají k úspěchu systému rozvodu stlačeného vzduchu, ale jsou často navrženy rozdílným způsobem a přehlížejí celkový obraz komplexního systému.

 

Italská firma TESEO SRL, která jako první na světě přišla s modulárním systémem hliníkových profilů pro rozvod stlačeného vzduchu, nabízí na základě svých dlouholetých zkušeností zákazníkům nejen samotné potrubí, ale i řadu designů, služby a přizpůsobené ergonomické produkty, jako jsou kyvná ramena, svodové trubky, rozdělovače, pracovní stoly a vozíky, které jsou schopné přepravovat fluidní energii. Jde o produkty, které tvoří kompletní systém, optimalizují funkčnost i náklady

Jako sehraný orchestr
Rozvod stlačeného vzduchu pro průmyslovou automatizaci se skládá z mnoha prvků, které se ještě i dnes navrhují a instalují, aniž by se bral v úvahu širší obraz systému. Často tak běží kompresorovna odděleně od komponent, které zajišťují rozvod vzduchu, i od těch, jež zajišťují, aby strojní zařízení dostávala potřebnou energii. Právě celkový pohled, podobný jako má dirigent na různé nástroje tvořící orchestr, pomáhá mít dlouhodobě spolehlivě fungující systém, který je ale zároveň flexibilní a schopný přizpůsobit se potřebám daného zákazníka i v budoucnu.
Firma TESEO, která svými modulárními hliníkovými potrubními systémy HBS, AP a AP Multi-fluid vytvořila nový tržní segment, a nyní i mezinárodní reference pro rozvody stlačeného vzduchu a technických kapalin, si je toho dobře vědoma. Díky zkušenostem získaným v tomto oboru a vlastnímu konstrukčnímu a vývojovému týmu je schopna nabídnout zákazníkům nejen potrubí, ale i rozsáhlou paletu souvisejících služeb, jako je poradenství, design, i širokou škálu ergonomicky přizpůsobených produktů. Díky tomu se stala spolehlivým partnerem v celé výrobní oblasti od kompresorovny až ke stroji nebo pracovnímu stolu.

Výrobky na míru až do místa použití
Kromě modulárního potrubního hliníkového systému nabízí TESEO ergonomické produkty, které se vzájemně integrují a poskytují ucelený systém od kompresorovny až do místa použití, s přihlédnutím ke specifickým vlastnostem a potřebám koncového zákazníka. Ten pak dostane na míru přizpůsobené, již předem připravené produkty, čímž získá snížení nákladů i času.
Revoluční je zejména řada hliníkových rozvaděčů. Jejich ideální použití (nikoli však výlučné) je na automatických strojích pro podávání různých servomechanismů nebo na vstřikovacích či tlakových litých strojích pro chlazení forem. Díky extrémní modularitě může technické oddělení firmy TESEO navrhovat i speciální rozvody, které jsou zákazníkovi dodávány již smontované. Svodné potrubí, ve skutečnosti konec svodového sloupu, je velmi univerzální a může sloužit pro napájení stroje i pracovní stanice. Tvoří je jeden smontovaný díl s více odběrnými místy. Zde platí, že každý svodový rozdělovač je navržen dle požadavků zákazníka a následně dodán už předem smontovaný.
Mezi ergonomické produkty patří také systém ATS, který se skládá z kolejnice, po níž se volně posouvá vozík vybavený výstupem stlačeného vzduchu s nástavcem na pneumatické nářadí. Je unikátní v tom, že umožňuje mít po celou dobu pojezdu vozíku pohotově dostupné zdroje fluidní i elektrické energie. Má-li být fluidní nebo elektrická energie přiváděna shora, ne přímo, jsou výhodným řešením opěrky kyvných ramen pro přívod stlačeného vzduchu. Umožňují podporu pneumatického nářadí na kruhové nebo půlkruhové ploše, protože kombinují rotační i lineární pohyb, což umožňuje pokrytí velmi velkých pracovních ploch. Vše lze opět nakonfigurovat dle potřeb zákazníka.
Modulární systém s vozíkem je dalším příkladem toho, jak se produkty TESEO vzájemně integrují. Vozík běží na standardním modulárním potrubním systému HBS 50, který slouží jako kolejnice i potrubí stlačeného vzduchu. Vozík umožňuje podporu i podávání stlačeného vzduchu po celé délce kolejnice pro pohon pneumatického nářadí. Systém zahrnuje elektřinu pro připojení elektronických zařízení, monitory pro pokyny operátorovi, příslušenství, nastavitelné podpěrné stoly, držáky háčků atd. I zde je široká oblast použití od automotive až po průmysl bílého elektra.
Pracovní stoly jsou speciálně vybaveny pro provádění montážních prací s elektrickým nebo pneumatickým nářadím. Jsou konstruovány z pevného hliníkového rámu, který podporuje ATS systém s kolejnicí, po které jezdí vozík s výstupem vzduchu. Jedna ze dvou svislých podpěr rámu stolu působí jako zásobník vzduchu i výtlačná trubice.
Desky stolů jsou přizpůsobeny na míru zákazníkům nebo podle úkolů, které mají provádět. Mohou být jednostranné nebo oboustranné, výškově nastavitelné, s jednou nebo více tlakovými částmi, přizpůsobeným vybavením a nastavitelnými příčníky, na které lze připevnit boxy na obrobky. Díky flexibilitě designu je lze velmi rychle přizpůsobit.

Optimalizováno pro budoucnost
Všechny produkty firmy TESEO pokrývají širokou škálu možných oblastí použití a aplikací. Často pomáhají dodávat proud vzduchu, kapalin i elektřiny shora, čímž se vyhnou nepohodlným potrubím na zemi, která operátorům překáží. Přispívají také k zamezení plýtvání a dodatečným nákladům díky hliníku, který je sám o sobě udržitelným materiálem, a modularitě komponentů umožňující úpravy i zásahy na již nainstalovaných systémech, což dovoluje odebírat nebo přidávat prvky podle budoucích potřeb zákazníka.
To vše je doplněno interním týmem nabízejícím poradenské a projekční služby s ohledem na firemní bezpečnost, energetickou účinnost a ekologickou a ekonomickou udržitelnost. Každý závod TESEO vytváří projekty na míru díky vlastnímu technickému oddělení, které poskytuje každému zákazníkovi specifický návrh optimalizující geometrie i trasy. Nabízí také poradenství v oblasti předpisů, školení instalačních techniků a podporuje je od návrhu až po konečnou přejímku. Následně pomáhá při montáži i spuštění systému v rámci podniku, aby byl zprovozněn v co nejkratším čase.

www.teseoair.com
Foto TESEO

 
Publikováno: 1. 5. 2023 | Počet zobrazení: 323 článek mě zaujal 73
Zaujal Vás tento článek?
Ano