asseco murr

Umění najít skutečné úspory

Mezi zařízení, které postihl současný růst cen energií zvlášť výrazně, patří kompresory, na jejichž provozu a dodávkách stlačeného vzduchu je závislá podstatná část průmyslových podniků. Začalo tak intenzivní hledání dříve neřešených úspor.

 

Například u šroubových kompresorů s plynulou regulací otáček lze ušetřit až 35 % nákladů na energii, konstatuje Michal Novák, jednatel společnosti TIBBIS, která dnes patří mezi významné dodavatele kompresorové techniky. Její historie se začala psát právě před 30 lety, kdy se dva bratři, ještě jako fyzické osoby, rozhodli pustit do kompresorového byznysu a navázat na dlouholeté dodávky rotačních lamelových kompresorů CompAir a Hydrovane do ČR. Tak vytvořili základy pro založení vlastní specializované firmy, která od roku 2001 působí na trhu pod názvem TIBBIS kompresory, a stačila si velmi brzy získat profesionální renomé.
Jako profesionálové se také snaží najít pro zákazníky nejlepší řešení. Vyplatí se věnovat pozornost správnému dimenzování rozvodů vzduchu, zvolit optimální typ kompresoru a zjistit, zda není zbytečně předimenzovaný tam, kde to není nutné. K dispozici jsou vhodné kompresorové technologie, jako např. frekvenční měniče, moderní kompresory, které jsou relativně malé, ale výkonné s proměnnou spotřebou podle aktuálních požadavků. Nicméně v hodně provozech ještě běží staré stroje, energeticky náročnější, technologicky a parametrově již zaostávající za soudobou technikou – samozřejmě se všemi z toho plynoucími důsledky.
„Důležité je, aby vše fungovalo jako komplet. Pořízení špičkového kompresoru v kombinaci s ošizenou údržbou, není dobré řešení a v konečném důsledku se dojde na to, že systém je drahý,“ zdůrazňuje Michal Novák s tím, že určitě se však vyplatí provést energetický audit, který umožní často ušetřit opravdu nečekané částky. Ve finále se tak může zjistit, že výměna technologie nemá smysl, protože by stačilo zamezit úniku vzduchu a využít rekuperace, což dokáže přivést zpátky spoustu peněz. Stlačený vzduch je dnes nejdražší médium generující značné odpadní teplo, avšak paradoxně jen výjimečně se v kompresorovnách využívá rekuperace. Přitom 400kW kompresorovna může poskytnout dostatek tepla pro ohřev vody, vytápění apod.

Lepší dva malé než jeden velký
Základem všeho by měla být správná volba vhodného kompresoru, tedy optimálního řešení pro danou aplikaci. Z tohoto důvodu např. patří k preferovaným zařízením společnosti TIBBIS kompresory německé firmy RENNER, jejíž portfolio zahrnuje celkově přes 6000 modelů (!) všech typů, které mohou být přizpůsobeny nejrůznějším potřebám a parametrům od cílového tlaku až po spotřebu energie.
Zahrnuje mj. i modulární systém RSDKM(F)-PRO s dvojicí kompresorů od 3 do 11 kW (tzn. v celkovém výkonovém rozsahu 6–22 kW), které lze podle potřeby libovolně kombinovat a doplňovat dalším příslušenstvím. Tyto šroubové kompresory s asymetrickým profilem byly vyvinuty a jsou určeny pro průmyslové použití, včetně nasazení v nepřetržitém provozu. Při jejich vývoji byly nejdůležitějšími kritérii efektivita, dlouhá životnost a jednoduchá nenákladná údržba. Konstruktéři kladli důraz i na vysoký výkon stlačeného vzduchu, malé nároky na prostor a snadno dostupné díly. Jsou vybaveny jednodušším napínáním řemenů, což snižuje náklady na servis, a vyznačují se vysokou provozní spolehlivostí. Díky tandemovému provedení je tato řada zvláště úsporná na místo při instalaci.
Při malé spotřebě v určitých hodinách provozu lze využívat pouze jeden kompresor, při potřebě zvýšené účinnosti jej může vystřídat výkonnější druhý, a ve špičce mohou pracovat oba. I to je cesta k úsporám – firma tím ušetří nákladný provoz pouze jednoho výkonného kompresoru. Navíc v případě poruchy nebo údržby jednoho kompresoru zajišťuje provoz druhý, který přebírá jeho práci, a dodávka stlačeného vzduchu je tak částečně zajištěna druhou jednotkou, čímž nedochází k jejímu kritickému přerušení.
Dalším důležitým faktorem je servis, který je u kompresorové techniky velkou položkou, a lze na něm výrazně ušetřit, pokud se tak ale děje s rozvahou. Některé servisní firmy si za něj účtují přehnané částky, protože používají výhradně originální filtry nebo separátory výrobce – které ovšem nemusí být nezbytně nutné za všech okolností – a jiné, byť certifikované identické modely, používat nechtějí. Rozdíl přitom může činit i stovky procent!

Audit odhalí úniky peněz
„Pokud jde o energie, je zhruba 90 % problémů s nimi u kompresorů způsobeno buď špatně zvoleným kompresorem, nebo úniky v rozvodech vzduchu, což bývá nejčastější příčinou. Z našich zkušeností to může činit i pětinu spotřeby energie,“ konstatuje Michal Novák.
Na tyto problémy se snaží TIBBIS reagovat službami, které mají podnikům pomoci a ukázat jim, kde hledat skutečné úspory. Nabízí měření průtoku vzduchu, spotřeby, revize tlakových nádob, energetickou náročnost kompresorů i jejich výkonnost a efektivitu, protože čím je zařízení starší, tím více dochází k jeho opotřebení a jeho účinnost klesá. Hlavně ale firma dokáže spočítat úspory dosažené pomocí různých opatření i celkovou potenciální úsporu. Jedním z klíčových pomocníků je energetický audit s využitím speciálního diagnostického přístroje Fluke k vyhledávání úniků vzduchu. Funguje na principu kombinace zobrazovacího zařízení (kamery) a soustavy mikrofonů. Ultrazvukové vjemy jsou převáděny na vizualizované informace, s nimiž systém dále pracuje. Dokáže nejen přesně lokalizovat místo úniku vzduchu a jak velký je v litrech, ale i přepočítat jej na peníze a pořídit report ukazující roční náklady.
U menších firem, kde jsou ztráty v řádu stovek korun, to možná nehraje tak významnou roli, ale u velkých podniků s kompresory o výkonu stovek kW už jsou „vyhozené“ peníze znát. Jako příklad uvádí Michal Novák továrnu, kde naměřili únik 11 kW. Každou hodinu tak neustále utíkalo 11 kW do vzduchu – zkuste to vyčíslit na dnes extrémně drahou energii…
Zákazníka samozřejmě zajímá cena energetického auditu a zda se mu vyplatí. Ta záleží především na tom, kolik na něm technik stráví času. Není to jen o proměření potřebných zařízení a rozvodů, ale i zpracování výsledného vyhodnocení a zprávy. V každém případě by ale audit měl peníze ušetřit.
„Může se stát, že audit zjistí, že je vše v pořádku, a není žádná významná příležitost k úsporám a zlepšení, ale to je skutečně vzácná výjimka,“ konstatuje Michal Novák. Služba je nabízena všem firmám, nezáleží, zda mají kompresory od TIBBISu, nebo od jiného výrobce. Pokud se ale zájemce rozhodne kompresory pořídit od nich, je mu audit odečten z ceny techniky, takže službu dostane zdarma jako bonus.

www.tibbis.cz
Foto: RENNER

 
Publikováno: 1. 5. 2023 | Počet zobrazení: 235 článek mě zaujal 49
Zaujal Vás tento článek?
Ano