asseco Aimtec murr

Malý solární zapalovač

Mezi plejádou tzv. gadgetů nabízených na e-shopech, lze najít bezpočet kuriozit, mezi něž patří i solární zapalovač – miniaturní parabolické zrcátko o průměru 10 cm s držákem uprostřed na cigaretu.

 
Držák v podobě tyčinky se spirálkou může uchytit jakýkoliv hořlavý materiál, na který se soustředí odraz slunečního svitu koncentrovaný do ohniska s vysokou teplotou. To způsobí během chvilky vznícení materiálu a zažehnutí plamene.
Zařízení je doporučováno reklamou jako perfektní outdoorový nástroj pro turistiku, cestování a ekologické řešení, které chrání životní prostředí a šetří energii. Je odolné proti větru, s nímž mají obvykle běžné zapalovače (o zápalkách nemluvě) problémy. Úplně bez chyby však také není: Potřebuje přímé sluneční světlo a funguje, jen když svítí sluníčko, což není vždy dosažitelná podmínka.
Pokud se však zařízení nastaví slunečnímu svitu, dokáže koncentrovaná solární energie během pouhých několika sekund dosáhnout požadovaného účelu a spolehlivě např. zapálit cigaretu. Pro jistotu si však na cesty přece jen raději přibalte i sirky…
 
Publikováno: 1. 5. 2023 | Počet zobrazení: 375 článek mě zaujal 55
Zaujal Vás tento článek?
Ano