asseco Aimtec murr

Pivo se „sluneční“ příchutí

Pivovarnictví patří k oborům, jejichž kořeny sahají stovky let do historie, ale i přes důsledné dodržování tradičních postupů se i v jejich provozech uplatňují nejnovější technologie. Příkladem je třeba pivovar Svijany, který v rámci pokračující modernizace uvedl do provozu vlastní fotovoltaickou elektrárnu.

 

Ústup z tradiční výroby s využitím kvalitních surovin je pro svijanský pivovar neakceptovatelný, ale podnik musí čelit neustále rostoucím cenám, takže se hledají možnosti úspor jinde. Jedním z řešení je využití alternativních zdrojů stále dražších energií.
„Výroba piva patří k energeticky náročným odvětvím, která byla výrazně postižena loňským zdražením energií, kdy jejich ceny rostly několikanásobně a dramaticky se zvyšovaly i náklady na pohonné hmoty, suroviny i obaly. Výhledově proto plánujeme nahradit alternativními zdroji až 20 % celkové spotřeby elektřiny v pivovaru,“ říká ředitel pivovaru Roman Havlík.



OZE pomáhají vařit pivo
V současné době jsou fotovoltaické panely nainstalovány zhruba na třetině střešních ploch pivovaru a zhruba tisícovka panelů s očekávaným ročním výkonem 44 MWh by měla pokrýt zhruba 7 % celkové energetické spotřeby pivovaru. K dispozici jsou ještě dvě třetiny střech a po vyhodnocení se počítá s jejich pokrytím fotovoltaikou, což by pivovaru zajistilo až pětinu energie pro jeho provoz. To už by byla opravdu významná úspora. Využití obnovitelné solární energie navíc zapadá do dlouhodobé koncepce udržitelné výroby, k níž se svijanský pivovar hlásí, takže letos chce do instalace FV investovat až 12 mil. Kč a v budoucnu by mohla pokrýt většinu vhodných střech v areálu.
Solární energie ale není v pivovaře jediným alternativním zdrojem energie. Už řadu let využívá i bioplynovou stanici, vybudovanou při modernizaci čistírny odpadních vod, a kogenerační jednotky, které tak nyní doplnila střešní FV elektrárna.
Paradoxní přitom je, že chybělo málo, a o jedné z ikon soudobého českého pivovarnictví byste si tu dnes nečetli. Právě letos v dubnu oslavil pivovar, jemuž v roce 1997 hrozil zánik, 25 let od obnovení výroby a za čtvrtstoletí své nové působnosti na trhu se vypracoval mezi první desítku nejvýznamnějších českých pivovarů. Do modernizace a rozvoje investoval za tu dobu několik miliard Kč. Největší investicí v jeho novodobé historii bylo pořízení linky na stáčení tamního oceňovaného nepasterovaného piva do plechovek, nemalé částky směřovaly i do spilky, stáčírny, filtrace a čistírny odpadních vod a jednou z nejnovějších byla nová balicí linka na ekologické balení TopClip.

Nový „retro“ obal
Klíčovou roli u poslední novinky svijanského pivovaru, spodně kvašeného ležáku, který nese název „Pivo přímo ze sklepa“, hraje specifický obal. Její tvůrci ležák charakterizují jako pivo pro skutečné „fajnšmekry“. Půvab piva tkví nejen v chuťových parametrech, ale i v originálním balení. A tím je designová „retro“ láhev s patentním keramickým uzávěrem, jaké se používaly v minulém a předminulém století.

Design litrové lahve vychází z průmyslového vzoru Lochmund a embosovaný svijanský emblém s letopočtem založení pivovaru 1564 připomíná dlouhou tradici vaření piva ve Svijanech. Tamní sládek Petr Menšík zdůrazňuje zejména její přínos pro ekologii: „Zatímco v případě klasické půllitrové lahve je vratná jen vlastní lahev, u naší lahve s keramickým patentním uzávěrem a s permanentním potiskem místo etikety nevzniká vůbec žádný odpad. Celý obal tak lze znovu využívat.“
Tmavohnědé sklo považuje sládek za jeden z nejlepších materiálů pro uchování piva. Silnější sklo spolu s větším objemem lahve prodlužují dobu neměnnosti vlastností piva a keramická zátka minimalizuje jeho styk s těsněním, přičemž její pružné uchycení představuje u živého piva s obsahem aktivních pivních kvasinek důležitý bezpečnostní prvek.
„Jako zapřisáhlí odpůrci stáčení piva do plastu jsme uvedli na český trh hned několik unikátních a důstojných pivních obalů. Nová litrová patentní lahev dokáže odolávat zvýšenému tlaku živého piva a skvěle uchovává jeho kvalitu, navíc je stejně jako naše ocelové dvoulitrové plechovky uzavíratelná. Její ušlechtilý a historizující vzhled pěkně podtrhuje výjimečnost poctivého tradičního řemeslně vyrobeného piva,“ konstatuje Petr Menšík.

Josef Vališka
Foto: Pivovar Svijany

 
Publikováno: 23. 6. 2023 | Počet zobrazení: 141 článek mě zaujal 33
Zaujal Vás tento článek?
Ano