asseco Aimtec murr

Kompaktní vodou chlazené GPU

Výkonné grafické karty (GPU) vyžadují odpovídající výkonné chlazení. K nejefektivnějším patří kapalinové, ale tyto systémy jsou kvůli svým rozměrům použitelné spíše pro počítače s dostatečným prostorem pro jejich umístění.

 

Firma Alphacool však vyvinula velmi kompaktní systém ES GPX umožňující využít vodní chlazení i v malých počítačích. Pro úsporu místa na šířku i výšku při instalaci byl vstup a výstup vody přesunut na zadní stranu chladicího bloku. Toto umístění spojů umožňuje snadnou integraci chladiče GPU do vodního okruhu i v nejtěsnějších serverových pouzdrech. Díky kompaktnímu designu stačí k jeho montáži do serverového racku jen 1 slot místo 1,5 slotu jako dříve.
Vodní chladič se zadní deskou byl navržen pro podnikové aplikace Alphacool Enterprise Series, takže nemá žádné okázalé RGB ani jiné ozdoby, ale blok je kompatibilní pouze s některými GPU. Horní část chladiče je vyrobena z karbonu a pro všechny díly nesoucí vodu používá Alphacool pouze měď, která má téměř dvojnásobnou tepelnou vodivost než hliník, takže je lepší volbou pro vodní chlazení. Chladič je celý vyroben z pochromované mědi, chromování je mnohem tvrdší než niklování, a je méně citlivé na kyseliny, škrábance a poškození.
Dříve se pochromované chladiče používaly pouze v průmyslovém sektoru v oblastech, kde na chladiče působí extrémní vlivy. Použitá elektricky nevodivá teplovodivá pasta Subzero s tepelnou vodivostí 16 W/mk je zvláště vhodná pro vysoké kontaktní tlaky. Alphacool používá měkké podložky, které dokonale padnou na součásti, jež mají být chlazeny – ty o tloušťce 2 a 3 mm mají tepelnou vodivost 3 W/mk, podložky o tloušťce 1 mm mohou odvádět 7 W/mk tepla.

Foto: Alphacool

 
Publikováno: 23. 6. 2023 | Počet zobrazení: 139 článek mě zaujal 28
Zaujal Vás tento článek?
Ano