asseco Aimtec murr

Konference přinesla oboru nový impuls

Organizátoři letošního ročníku konference Dny teplárenství a energetiky zaznamenali obrovský zájem návštěvníků, kteří si vyslechli mimo jiné i pohledy na novou legislativu.

 

Pro teplárenství je tato akce každoročním vrcholným setkáním významných představitelů a firem z oboru. Letošní ročník konference zhodnotil práci energetiků v období, které bylo ještě loni před topnou sezonou označováno za velmi nejisté.
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela ve své přednášce hovořil především o uplynulé zimě a o jejím bezproblémovém zvládnutí. Jedním z hlavních atributů je podle něj nižší spotřeba. K cenám za energie se vyjádřil i předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR Mirek Topolánek: „Brusel se chová tak, jako kdyby reagoval na ruskou agresi na Ukrajině. Ale všichni víme, že prapříčinou energetické krize není tato válka – ta to možná akcelerovala a přidala negativní prémii k cenám. Pokud stáhneme z trhu buď uměle, nebo na základě (ne)údržby jaderných elektráren ve Francii tak obrovský výkon, přidá se postcovidové oživení, klesne nabídka a vzroste poptávka, tak i student prvního ročníku ekonomické školy vám řekne, že dojde k razantnímu zvýšení ceny.“
Dny teplárenství a energetiky i letos prokázaly nezbytnost své existence. Konference, jíž se zúčastnilo 1363 hostů, nastínila další možnosti, případné překážky i cesty, které by vedly ke stabilizaci oboru, jeho efektivitě a především dlouhodobé životaschopnosti a udržitelnosti.

Denisa Ranochová
Foto: Exponex

 
Publikováno: 23. 6. 2023 | Počet zobrazení: 132 článek mě zaujal 29
Zaujal Vás tento článek?
Ano