asseco Aimtec murr

Část dodávek mohou zajistit české firmy

Poslední dubnový týden uspořádala Aliance české energetiky (CPIA) konferenci, na které byly představeny stěžejní kompetence českých technologických firem a jejich zapojení do dostavby nových jaderných bloků u nás.

 

Dostavba jaderných bloků v ČR se stává ožehavým tématem. Pokud se opozdí, můžeme za deset let očekávat problémy se zajištěním energetické soběstačnosti. CPIA (Czech Power Industry Alliance) proto pro MPO vypracovala analýzu, podle které by mohly české firmy při dostavbě nových jaderných zdrojů (NJZ) zajistit 65 až 70 % plánovaných dodávek. Jde hlavně o to, aby MPO při výběrovém řízení zájemců o dostavbu NJZ trvalo na zapojení českých subjektů.
Kompetence, které je nutné outsourcovat zahraničními dodavateli, jsou hlavně dodávka elektrárny jako celku, vytvoření základního designu a licenční dokumentace.
Český jaderný průmysl má dlouholeté zkušenosti ze spolupráce se zahraničními firmami v oboru, včetně těch, které se nyní přihlásily do tendru na stavbu NJZ. Významnou měrou by se tak mohly podílet na zajištění jaderného a turbínového ostrova, pomocných provozů, některých stavebních části, elektrorozvodů nebo systémů kontroly a řízení (vyjma speciálních částí).

Projekt Česká energie
Na podporu maximálního zapojení českého průmyslu do dostavby NJZ připravila Aliance projekt s názvem Česká energie, který představuje kompetence členských společností. Jeho cílem je medializovat možnosti českých firem, a jak konstatoval ředitel Aliance Josef Perlík, jsou potenciální přínosy v řádech stovek miliard korun na složky státních rozpočtů zásadní a podtrhují význam zapojení našich firem do projektu. Ale pokud by stát kompetencí českého jaderného průmyslu nevyužil, mohlo by to pro něj mít výrazné negativní dopady.
Zapojení českého průmyslu do dostavby NJZ bude mít naopak řadu významných benefitů, zejména zachování jaderného oboru v kondici a možnost proexportního navázání firem na domácí referenci, pozitivní vliv na zaměstnanost, včetně kvalifikovaného personálu i podporu zájmu o technické obory. A v neposlední řadě jde i o udržení jaderného know-how v ČR jako takového.
„ČEZ, provozovatel jaderných elektráren u nás, nebude odkázán v průběhu provozu energetických bloků v případě potřeby na podporu ze zahraničí, protože by ji měl doma. Zajištění servisu jaderné elektrárny domácími firmami je unikátní věc, o kterou bychom neměli přijít,“ zdůraznil Milan Šimonovský, předseda CPIA.

Petr Kostolník
Foto: autor

 
Publikováno: 23. 6. 2023 | Počet zobrazení: 159 článek mě zaujal 32
Zaujal Vás tento článek?
Ano