asseco Aimtec murr

Výkladní skříň moderního průmyslu v Hannoveru - Naleštěná, ale i k zamyšlení

Ačkoli veletrh Hannover Messe, který proběhl od 17. do 21. března, nedosahoval formátu v dobách své vrcholné éry (z celkových 27 hal tamního výstaviště se vystavovatelé prezentovali v halách 2 až 17), nepovažují pořadatelé výsledky vzhledem k současné době za špatné.

 

Mezi hlavní témata veletrhu, který charakterizovaly tři hlavní trendy – elektrifikace, digitalizace a automatizace (a samozřejmě dnes téměř povinné technologie pro udržitelný, CO2 neutrální průmysl) – patřila především umělá inteligence (AI), vodíkové technologie, energetický management, roboty, automatizovaná propojená a inteligentní výroba využívající IIoT, a nově uvedený datový ekosystém Manufacturing-X, který má připravit cestu pro digitální obchodní modely, zejména pro průmyslové malé a střední firmy.
Svá řešení související s nimi představilo přes čtyři tisíce vystavovatelů více než 130 000 návštěvníkům fyzicky přítomných v Hannoveru na výstavišti, a kromě nich i dalším 15 000, kteří se zaregistrovali a zapojili digitálně a sledovali konferenční program nebo virtuální produktové prezentace. Na 43 % návštěvníků přijelo ze zahraničí – po Německu, které bylo hostitelskou zemí veletrhu, si přijelo prohlédnout expozice, kde měli možnost vidět proces průmyslové transformace naživo, hlavně návštěvníci z Nizozemska, Číny, Korejské republiky, Polska a USA.

Průmysl je optimistický, ale…
To vše, jak uvedl na závěrečné tiskové konferenci Dr. Jochen Köckler, předseda představenstva Deutsche Messe, překonalo očekávání a pět veletržních dnů ukázalo, že průmysl je optimisticky naladěn a technologie pro konkurenceschopnou a klimaticky neutrální průmyslovou výrobu jsou už k dispozici.
Co bylo ale na letošním ročníku Hannover Messe rovněž výrazně patrné, je expanze asijských, zejména čínských a korejských firem. Na veletrhu se prezentovaly rozsáhlými expozicemi, často v jednotném národním designu, diametrálně odlišnými od malých stánků, jaké známe například z brněnského Mezinárodního strojírenského veletrhu. To by asi nebylo pro domácí evropské vystavovatele takovou konkurenční hrozbou, ale co by je mělo přimět zbystřit pozornost, byl jejich obsah. Kromě na trhu již etablovaných průmyslových gigantů v mnoha případech šlo o start-upové firmy s několikaletou historií, ovšem nabízející nejen běžný „spotřební“ sortiment za lákavé ceny, ale stejně tak i inovativní hi-tech produkty špičkových parametrů – samozřejmě opět s atraktivní cenovkou.
Příkladem může být výkonný spolupracující robot (tzv. kobot) korejské firmy Dobot s 20kg nosností, který si v Hannoveru odbyl svou oficiální evropskou premiéru, a představuje přímou konkurenci nedávno uvedenému obdobnému řešení evropského lídra v oboru Universal Robots, průmyslovému kobotu UR20.
Významnou součástí veletrhu byly i stánky evropských start-upových firem, které se prezentovaly v hale 17, v jejímž sousedství byly expozice zaměřené na další z moderních trendů: aditivní výrobu a digitální platformy, včetně IT řešení pro průmysl, logistiku, bezdrátové technologie, 5G a IIoT a s nimi úzce související IT bezpečnosti.
Ani letos nechyběly mezi účastníky špičkové vědecké a výzkumné instituce a organizace, jako třeba domácí Fraunhoferovy instituty, KIT či DLR, nebo nizozemské, ale s (přinejmenším opticky) chudší nabídkou, než na jakou jsme byli zvyklí z předchozích ročníků. Což může evokovat i v poslední době se často objevující varovné analýzy o zaostávání Evropy v inovacích za (americkou a nyní hlavně asijskou) konkurencí. Nicméně inovativních řešení i z vývoje evropské provenience bylo na Hannover Messe k vidění dost, např. v oblasti automatizace a AI, či vodíkových technologií.

Zaostřeno na digitalizaci…
Digitalizace se prolínala prakticky všemi segmenty veletrhu. K nejnavštěvovanějším patřily haly zaměřené na automatizaci, která často využívá robotizovaná pracoviště, senzory a umělou inteligenci s pokročilými optimalizačními algoritmy pro výrobní, technologické i logistické procesy. Ty tvořily v halách 5–12 nejrozsáhlejší část veletrhu. Svá řešení zde prezentovaly firmy, jako Stäubli, Omron, Bosch Rexroth, Festo, Siemens nebo igus, představující řešení pro tzv. nizkonákladovou automatizaci, či Rittal s infrastrukturou pro chytré továrny. Společnost Atam ukázala senzory integrované přímo do konektorů, Schmert novou ToF 3D kameru pro automatické získávání digitálních procesních dat v reálném čase, firma Itac software, pod označením Artifucial Internet of Things, koncept propojení AI s IIoT. Fraunhoferův institut předvedl intuitivní řízení strojů s využitím systému rozpoznávání řeči a firma Dürr automatizovanou dopravu s optimalizovaným materiálovým tokem EcoProFleet pro průmyslové lakovny.



… a vodík
Další podstatnou část letošního Hannover Messe představovaly jak rozsahem, tak i atraktivitou pro návštěvníky vodíkové technologie a palivové články, které jsou považovány za environmentálně založenou budoucnost nejen dopravy, ale i průmyslu a energetických systémů.
Kromě elektrolyzérů pro výrobu vodíku a moderních palivových článků pro elektromobilitu i průmysl se představily i pokročilé bateriové systémy pro ukládání energie a také řešení pro distribuci vodíku jako jednoho z klíčových médií budoucnosti, zejména v jeho „zelené“, tzn. ekologicky nejčistší formě.
Své novinky a řešení představily i firmy zaměřené na kompresory, stlačený vzduch a vakuovou techniku soustředěné v hale 4, například Mattei Compressed, Sauer Compressors, Kaeser Kompressoren s prvním inteligentním separátorem vody z oleje nebo Aerzen s novým bezolejovým šroubovým kompresorem pro vodík získaný elektrolýzou.
Příští veletrh Hannover Messe se bude konat od 22. do 26. dubna 2024 a letošní partnerskou zemi – Indonésii, která se představila jako dynamická, vysoce atraktivní lokalita pro investice a partnerství, vystřídá v této roli Kanada.

Kdo získal letos Hermes Award?
Tradiční prestižní cenu Hermes Award si letos odvezla společnost Bosch Rexroth za inteligentní chapač Smart Flex Effector na novém, rovněž chytrém robotu Horst s nezávislou kinematikou v šesti stupních volnosti a se zatížením až 6 kg.
Jak uvedl prof. Reimund Neugebauer, prezident Fraunhofer Society a předseda soutěžní poroty: „Tento produkt podporuje efektivitu a rozmanitost ve využití robotů a vytváří kvantifikovatelnou hodnotu pro průmysl, životní prostředí i společnost.“ 

Josef Vališka
Foto: Petr Kostolník

 
Publikováno: 23. 6. 2023 | Počet zobrazení: 130 článek mě zaujal 28
Zaujal Vás tento článek?
Ano