asseco Aimtec murr

Moderní obrábění v Kuřimi

Technologické centrum společnosti Tecnotrade, které se zaměřuje na dodávky strojů jihokorejské firmy DN Solution, hostilo 19. dubna na 150 zástupců českých průmyslových firem na prezentační akci pořádané ve spolupráci s firmou ISCAR.

 

V úvodním bloku přednášek představil jednatel firmy Tecnotrade Milan Ševčík nabídku produktového portfolia a služeb firmy a vyzdvihl loňské 20leté výročí jejího působení, kdy dodala na český a slovenský trh celkem přes 2500 strojů do více než 500 firem. Následně přišla na řadu stěžejní část programu připravená výhradně ve spolupráci s firmou ISCAR.
Specialisté tohoto izraelského výrobce obráběcích nástrojů představili novinky pro různé segmenty obrábění, z nichž řada je už zaměřena na trendy vytyčené iniciativou Průmysl 4.0 a aktuálním požadavkům na udržitelnost. Dále poukázali na systém automatických vydavačů nástrojů Matrix a IT platformy využívané k usnadnění a zlepšení komfortu zákazníků.

Novinky pro frézování
Snahou firmy ISCAR je umožnit průmyslovým výrobcům dosáhnout minimální strojní prostoje a výměnu nástrojů bez potřeby náročného seřizování a také nabízet nástroje, které vyžadují nízký příkon stroje a tím pádem šetří spotřebu elektrické energie. Samozřejmostí je klidný chod bez vibrací. K faktorům, které zajišťují jejich výkonové parametry, patří mj. i sofistikovaný systém osového chlazení JetCut pro výkonné chlazení vyměnitelných destiček a dobrou tvorbu třísky. Stále více se prosazuje i nový trend – nástroje vyrobené pomocí 3D tisku, což umožňuje mj. právě optimalizaci vnitřních chladicích kanálků způsobem, jaký by konvenční technologie neumožňovala.
První část prezentací byla zaměřena na oblast frézování, kde ISCAR neustále průběžně uvádí na trh další nástrojové inovace osvědčených produktů. Patří mezi ně např. řada nástrojů HELI3MILL s novou řadou frézovacích destiček HM390 TDCR 1505.. FW-P se třemi řeznými hranami ve šroubovici pro 90° boční frézování, které disponuje geometrií SHRED (dělená řezná hrana) pro lepší odvod třísky. Destičky se dodávají v jakosti karbidu IC28 pro frézování mat. skupiny ISO N a jsou dostupné s rádiusem R 0,8 a R 3,2
Další novinkou je řada NANMILL – nejmenší stopkové frézy s vyměnitelnými břitovými destičkami na trhu. Tělesa se vyrábí v průměru 8 mm (2 zuby) a 10 mm (3 zuby). Destičky HM390 TPKR 0401-PCTR mají pouze 4 mm. Pro upnutí do nástroje je využíván klínovitý tvar hlavy šroubu. Výměna destičky probíhá pomocí magnetického klíče. Tělesa se vyrábí i v oblíbeném šroubovacím systému MULTI-MASTER.
Nové jsou i nástroje řady HELI4MILL. Ty jsou výjimečné tím, že se do jednoho tělesa (stopkové frézy) dají upnout 2 typy destiček – SOMT/CT 0402 pro běžné frézování a SOMT 0402-FF pro frézování vysokými posuvy. I tato řada nástrojů vyniká svojí jedinečností co do průměru se týče. Tělesa se vyrábějí od průměru 6 mm (s jedním zubem) až do průměru 20 mm (s 6 zuby).
Na trh vstupuje i další technologie v podobě unikátních válcových fréz SDK se čtvercovými destičkami. Jedná se o řadu X-Quad pro obrábění exotických materiálů. Dále pak rozšíření řady HELIDO Trigon Line a HELIDO 690 Line s robustní oboustrannou 6břitou destičkou pro 90° osazení a boční úběry. Dalším unikátem od firmy ISCAR byla zmíněna nová ekonomická řada NEODO S90 s oboustrannými destičkami s osmi řeznými hranami pro přesné 90° osazení, které je možné upnout jak do čelních nástrčných fréz, tak i do stopkových vč. systému MULTI-MASTER.

Soustružení a vrtání bez vibrací
Odpolední blok věnoval ISCAR soustružení, zapichování, vrtání a digitálnímu světu. Z nové nástrojové řady NEOLOGIQ pro soustružení stojí za zmínku řada LOGIQ4TURN a NEOTURN. LOGIQ4TURN oboustranná negativní destička CXMG vyniká 4 pozitivními břity pro menší řezný odpor a klidný řez, jako je tomu u jednostranné, ale pouze 2břité pozitivní destičky CCMT. Bok destičky CXMG zapadá do rybinovitého tvaru lůžka, což zajišťuje velmi pevné a spolehlivé upnutí destičky pro klidný řez a delší životnost břitu.
Spojením výhod ISO destiček CNMG s vrcholovým úhlem 80° a DNMG s 55° vznikla nová destička XNMG z řady NEOTURN s vrcholovým úhlem 70° pro všechny soustružnické aplikace. ISCAR také uvedl na trh nové modulární soustružnické držáky z řady NEOSWISS pro stroje švýcarského typu. Nový systém držáků NQCH umožňuje rychlou výměnu hlavice a minimalizuje tak seřizovací časy a lze do něho upnout široku škálu pravých i levých hlavic pro soustružení, zapichování a také závitování.
Další novinkou pro oblast vrtání jsou vyměnitelné vrtací hlavice LOGIQ3CHAM se třemi efektivními řeznými hranami pro zvýšení produktivity. Vrtací hlavice jsou dostupné ve 2 provedeních – H3P se speciální samostředicí geometrií, kdy není nutné předvrtávat otvor pro díry s hloubkou více než 5 x D a H3P s plochým čelem pro díry s rovným dnem. Tělesa se dodávají v průměrech 12–25 mm a délkách 1,5 x D–8 x D. Pro hluboké vrtání jsou k dispozici celokarbidové vrtáky SCD v délkách 16–50 x D.

Správné řešení i pomocí chytrých zařízení
Firmu ISCAR můžete sledovat i na sociálních sítích, jako jsou Facebook a LinkedIn a také videa na YouTube. Na webových stránkách www.iscar.cz naleznete i nástrojového pomocníka NEO-ITA pro výběr správného nástroje, který zákazníkům umožňuje zjednodušit výběr optimálního nástrojového řešení pro konkrétní aplikaci, stroj i materiál obrobku. Elektronický on-line katalog poskytuje neustále aktualizovanou knihovnu nástrojů včetně postupně nabíhajících novinek. Jednou z mnoha funkcí E-catalogu je také možnost tvorby nástrojových sestav. V dnešní době nesmí chybět ani webshop, další on-line platforma, která umožňuje zakoupit veškeré zboží firmy ISCAR v režimu 24/7 a která neslouží pouze k objednávání zboží. Registrovaní uživatelé zde mohou zjistit dostupnost zboží v centrálním skladu, sledovat zásilku na cestě k zákazníkovi a další.
Na akci poté navázal dvoudenní program Open House Tecnotrade 2023, kde se účastníci mohli v praktických ukázkách přesvědčit o možnostech strojního vybavení a zařízení, které firma dodává.

Josef Vališka
Foto: Archiv TMP

 
Publikováno: 23. 6. 2023 | Počet zobrazení: 136 článek mě zaujal 32
Zaujal Vás tento článek?
Ano